ANNONSE
Undersøker: – Vi lurer selvfølgelig på hva som skjer i organisasjonen, sier innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug om Islamsk Råd Norge. FOTO: JON OLAV NESVOLD/NTB SCANPIX

Undersøker: – Vi lurer selvfølgelig på hva som skjer i organisasjonen, sier innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug om Islamsk Råd Norge. FOTO: JON OLAV NESVOLD/NTB SCANPIX

Vis bildetekst
Foto:

06-09-2017

Er hijab og koranskoler farlige, Listhaug?

Integreringsministerens uttalelser minner meg om tiden jeg ble mobbet for min hijab.

I en nylig debatt på VGTV mellom Fahad Qureshi og Sylvi Listhaug var det igjen de typiske temaene om muslimer og innvandrere som ble tatt opp. Det ble blant annet tatt avstand fra steining av homofile og fra hatpredikanter, noe som er betryggende for resten som fulgte med på duellen. Det som derimot var nytt å høre var integreringsministeren si at hijab er ukultur og koranskoler farlige.

Det første jeg tenkte når jeg hørte ''hijab er en ukultur'' var: Hvordan er dette greit av vår integreringsminister å si i en åpen debatt? Denne uttalelsen minnet meg om tiden jeg ble mobbet for min hijab. Da medelevene ikke likte den, og dro den av som et forsøk for å få meg til å slutte med den. Det er akkurat det Listhaug har gjort mot de tusentalls av muslimske kvinner med hijab. Hun gjør den til noe stygt og ekkelt i forsøk på å fjerne den.

Det er sjokkerende å høre at en med hennes stilling fremmedgjør hverdagen til muslimske kvinner i et forsøk med å ekskludere muslimer, uten noen som helst konsekvenser eller spørsmål til uttalelsen. Etter å ha bli spurt om hun direkte mislikte hijab i seg selv, nølte hun med å svare. Det er åpenbart hva hennes holdninger til hijab i seg selv er. Men det var tydeligvis ikke bare hijaben hun hadde noe imot, koranskole er også farlig, og sikkert en ''ukultur'', ifølge Listhaug.

Under hele debatten hadde Listhaug negativ holdning til det mest normale i muslimsk hverdag. Hijab. Koranskole. Å respektere en ektefelles ønsker. Da det senere ble snakket om foreldre som sender barna til koranskole i utlandet, mente Listhaug at disse foreldrene burde fratas oppholdstillatelse. Hun argumenterte med at foreldrene ikke er ansvarlige nok når de klarer å sende barna til et utrygt sted der hvor vold og overgrep pågår.

Mitt spørsmål til Listhaug er, som jeg og mange andre seere undret litt på: Hva slags holdning har du egentlig til at barn ønsker å lære koranen? Du mener det er en bekymringssak ikke bare fordi det, ifølge deg, definitivt pågår vold i overgrep i enhver koranskole - men også at barna glemmer norsk kultur. Når du senere blir spurt om å heller tilby koranskole i Norge, byttet du tema, for det var heller ikke aktuelt.

Man kan konkludere med at det ikke er barnas trygghet Listhaug bekymrer seg for, heller ikke at de glemmer norsk kultur, men at disse muslimene som kommer til landet ikke gir slipp på religionen sin. At Listhaug gjør ønske om å lære koranen til noe farlig, ved å bruke vold og overgrep i samme setning, viser  hennes egentlige holdning til islam og muslimer.

Det er mulig alt dette er et desperat forsøk for å vinne valget, og samle flest stemmer fra nordmenn som er lei muslimer. Men det er ikke til å legge skjul i at retorikken hennes er farlig, og kan få konsekvenser. Retorikken om muslimer og innvandrere er blant annet brukt av Donald Trump for å vinne stemmer fra høyreekstreme amerikanere. Det som skremmer meg er at muslimer og innvandrere i enhver valgkamp blir brukt og svartmalt, og tillagt egenskaper de ikke har. Derfor er det er viktig at resten av oss er bevisst over forskjellen mellom det som er sant og det som blir sagt for å vinne stemmer til valget.


nyemeninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!