22-12-2011

Endringer i valgloven

Det er ingen nyhet at Oslo Ap mener at valgloven bør endres. Det vedtok vi i mars 2010.

OSLO 190914 
  
 Jan Bøhler (politiker Arbeiderpartiet) fotografert i Groruddalen. 
  
 FOTO: FREDRIK BJERKNES

Innlegget er skrevet sammen med Rune Tokle, partisekretær i Oslo Ap.

Oppslag i Dagsavisen (17/12) og andre medier de siste dagene har etterlatt et inntrykk av at det nå er fremmet et nytt forslag om å endre valgloven som følge av høstens valgresultat. Dette medfører ikke riktighet.

Forslaget om å endre valgloven ved å gi stemmetillegg (forhåndskumuleringer) til 15 kandidater på valglistene ble vedtatt av årsmøtet i Oslo Arbeiderparti i mars 2010. Det er et nøytralt vedtak som ikke bør vinkles på noen måte i forhold til ulike grupper. Det har vært omtalt ved en rekke anledninger, og det er ingen nyhet at vi mener dette. Vedtaket fra årsmøtet 2010 lyder som følger:

«Ved kommunestyrevalg kan et visst antall av de øverste kandidatene på listeforslaget gis et stemmetillegg. For kommunestyrer/bystyrer med over 55 medlemmer, kan de ulike listene som stiller til valg ha maks ti kandidater med stemmetillegg. Dette er en begrensning som kan føre til at det blir for enkelt for en mindre andel av velgerne å gjennomføre velgeraksjoner på bekostning av det store flertallet som ikke retter på valglistene. Det er dessuten viktig at velgerne har en viss grad av forutsigbarhet for hvilke kandidater som vil representere det partiet de stemmer på. Det er også et demokratisk poeng at alle de medlemmer og tillitsvalgte i et parti som engasjerer seg i nominasjonsprosessen skal ha en rimelig grad av innflytelse på hvem som til slutt blir representanter for partiet. Oslo Arbeiderparti foreslår derfor at man kan ha inntil 15 kandidater med stemmetillegg ved valg til kommunestyrer/bystyrer med over 55 representanter.»

Vi vil også understreke at partiledelsen i Oslo Arbeiderparti er svært godt fornøyd med bystyregruppa – og vet at hver og en er dyktige politikere som vil være gode representanter for hele byen. Vi har prøvd å få fram dette, men slike positive uttalelser har mediene ikke gitt rom for.


Internasjonalen Arne Strand Radikale Røster Redaksjonens utvalgte innlegg Perspektiv Publisert på Dagsavisens debattsider samme dag. Blåmandag Grønn hverdag Publisert i Dagsavisens papirutgave samme dag. Ille til mote Anders Heger Diskuter nå Hege Ulstein Espen S. H. Rusdal Ivar A. Iversen Utvalgte innlegg Reidar Sollie Halvor Finess Tretvoll Henvisning 1 Henvisning 2 Cancun Til Dagsavisen.no Refleks Selvbilder Global Voldtekt Dagens leder

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!