Kultur

En uverdig forestilling

Wikileaks har gitt viktig innsyn om krigsforbrytelser og maktmisbruk. Det synes verden å ha glemt, der Julian Assange nå sitter innesperret i Ecuadors ambassade i London.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Da brutale general Augusto Pinochet gjennomførte sitt blodige militærkupp i Chile 11. september 1973, bombet han presidentpalasset og arresterte titusener. Mer enn 3.300 mennesker ble myrdet av regimet. Opp mot en million flyktet ut av landet. Hundrevis av venstresidens aktivister og politikere søkte tilflukt og ba om asyl i de utenlandske ambassadene i hovedstaden Santiago. Da den fantastiske norske diplomaten Frode Nilsen ble sendt til Chile rett etter kuppet, sørget han raskt for å gjøre plass til 30 flyktninger i ambassadens andre etasje. Mange av dem ble smuglet inn på ambassadeområdet. Ikke en eneste gang prøvde soldatene fra Pinochets skrekkregime å ta seg inn i ambassadene.

I vår tid truer nå den britiske regjeringen med å storme Ecuadors ambassade i London for å få arrestert Wikileaksstifteren Julian Assange, som er der inne og som har fått politisk asyl av Ecuador. England nekter Assange å reise til Ecuador og sier han vil bli arrestert med en gang han måtte forlate ambassaden. Et samlet Latin-Amerika, inkludert USAs nære venner i Colombia og i Chile, har fordømt Englands trusler og forsvart Ecuadors avgjørelse.

Da jeg bodde i Chile fra 1988 til 1992 fulgte jeg det chilenske dramaet på nært hold. Jeg intervjuet flere av dem som hadde mistet sine kjære. Jeg var til stede da de første massegravene ble åpnet, og jeg intervjuet torturofrene. En kvinne fortalte hvordan hun var blitt voldtatt av soldater, hunder og rotter. Søsteren til min og NRKs fotograf i Chile ble voldtatt av diktaturets soldater. Da den avgåtte diktatoren, Augusto Pinochet, kom til London for å besøke sin gode venninne Margaret Thatcher i 1998, ble han arrestert av britisk politi. Den spanske dommeren, Baltasar Garzon, hadde startet en sak mot Pinochet, som sto bak tortur og overgrep mot chilenere som bodde i Spania. Etter en 16 måneder lang husarrest, bestemte til slutt domstolene at Pinochet kunne utleveres til Spania. Den britiske regjeringen overprøvde domstolenes avgjørelse, og diktatoren fikk lov til å returnere til sitt hjemland. Den spanske dommeren Garzon er i dag Assanges advokat.

Det er dokumentert at Pinochet drepte, torturerte, voldtok og mishandlet sitt folk. Sperret inn i Ecuadors ambassade sitter Julian Assange. Han er beskyldt for voldtekt, seksuell mishandling og istykkerrevne kondomer i Sverige, men foreløpig ikke dømt eller tiltalt for noe. Likevel er Ecuadors ambassade omringet av politi som overvåker hver dør og hvert vindu. Assange skal utleveres til Sverige! Tror noen at truslene, politioppbudet og det diplomatiske spillet handler om avhør om ødelagte kondomer? Både Assange selv og Ecuadors regjering har sagt at svenskene kan komme inn i ambassaden og få avhøre Assange. Det har de av ubegripelige grunner takket nei til.

Voldtekt er en så alvorlig forbrytelse at både den som er anklaget og den eller de som anklager selvsagt skal høres og behandles i tråd med lov og rett. Jeg vil ikke ta stilling i en sak som ikke er ferdig etterforsket. I tillegg kan det også være slik at Assange er en usympatisk egoist med mørke kjellere. Men den kloakkstrømmen som nå helles over mannen fra myndigheter og mediekommentatorer i mange land, er vemmelig, uverdig og tjener utelukkende makten og maktens ledere. Det er dem som ikke ønsker å få eksponert krigens grusomhet og krigens forbrytelser og maktmisbruk. Assange er beskyldt både for å være narsissist, en sexpest og en gal ekshibisjonist.

Det som er udiskutabelt er at Assange og Wikileaks har avslørt USAs og alliansepartnernes løgner og forbrytelser i Irak, Afghanistan og andre steder. Gjennom Wikileaksdokumentene har vi fått kjennskap til dødsskvadroner, tortur og utenomrettslige henrettelser. Gjennom dokumentene har media over hele verden kunnet avsløre maktens avgjørelser og operasjoner. Det innsynet som Wikilaks har gitt verden styrker demokratiet og internasjonal rettsorden. Om Wikileaks etter dette vil overleve er mer usikkert.

Assange er blitt kritisert for å ha søkt asyl i stedet for å reise til Sverige for å forklare seg. Assange sier at veien fra Sverige og utlevering til USA er kort. Han frykter lang fengselsstraff og kanskje dødsstraff for Wikileaksekkasjene. Sverige har protestert heftig mot slike «insinuasjoner» mot en rettsstat. Hukommelsen er kort. I 2001 landet et av CIAs beryktede fangefly på Arlanda flyplass i Stockholm. Da overleverte de svenske myndighetene i all hemmelighet to egyptiske «terrorister» til CIA. Sverige hadde sikret seg «garantier» for at egypterne ikke skulle tortureres eller få dødsstraff. De skulle dessuten få rettferdige rettssaker. Begge ble torturert på det groveste.

Hva som nå vil skje med Assange er usikkert. En ungarsk biskop som slåss mot kommunistregimet i sitt hjemland, søkte asyl i USAs ambassade i Budapest i 1956. Han bodde inne på ambassaden i 15 år før han fikk forlate landet.

Mer fra: Kultur