ANNONSE

01-06-2012

En ny slags hetebølge og nye stormer

Er nylige varmerekorder og 2 tropiske stormer så langt denne sesongen et forvarsel på en ny type hetebølger og stormer?

I følge nettstedet ClimateCentral.org, har nye temperaturrekorder blitt målt i den amerikanske midvesten, med 36C i Chicago 27. mai. I tillegg er nye varmerekorder denne mai-måned blitt satt i Oslo, NewDehli, og på Grønland.

For oss som forsker på ekstremvær, er dette oppsiktsvekkende, for det er svært sjeldent med 2 tropiske stormer i mai. Ikke minst er “tropical strom Beryl” den mest intense tropiske syklonen som noen sinne er registrert så tidlig i sesongen.

En enkelt hendelse kan ikke knyttes opp mot klimaendringer, men derimot fremtrer klimaendringer når det er et vidt omfang av ekstreme hendelser som ikke er blitt registrert før.

Det har også gått hett for seg på litt andre måter. I følge The Economist, har den amerikanske tenketanken The Heartland Institiute (THI) lansert en ny form for informasjonskampanje som har fått sponsorene til rømme. THI omtales som “the world’s most prominent think-tank promoting scepticism about man-made climate change, is getting a lot of heat”.

Nesten samtidig som at THI opplever denne heten (eller stormen) fra pressen, har de holdt sin 7th International Conference on Climate Change i Chicago 21-23. mai, 2012, dvs like før den virkelige hetebølgen. Konferansen, som har fått benevnelsen ICCC7, skal i følge THIs egne nettsider ha vært vellykket med ”Scientists, doctors, and economists from Australia, Canada, Germany, Israel, Norway, and the U.S. addressed everything from the latest research...(min utheving).

Når Norge er nevnt, kan man lure på hvilke forbindelser det er med THI. En norsk akademiker ved Universitetet i Oslo (UiO) skal i følge ICCC7s nettside ha vært en invitert foredragsholder på konferansen, som også er tilgjengelig på video. Et norsk nettverk som kaller seg “Klimarealistene”, og som ledes av en professor med tilknytting til UiO, har promotert konferansene til THI.

Forskeres og universitetenes hensikt er å fremskaffe kunnskap, og da er det nærliggende å spørre om forbindelser med tenketanker som hevder: “The people who still believe in man-made global warming are mostly on the radical fringe of society. This is why the most prominent advocates of global warming aren’t scientists. They are murderers, tyrants, and madmen.”.

Det er også en viss likhet mellom avsløringene om at THI “plan[s] to send teaching materials denouncing global warming to American primary schools” og en av “Klimarealistenes” kampanjer - å sende klimahefter rundt til landets skoler.

Hvilken betydning har amerikanske tenketanker hatt for klimadebatten i Norge? De såkalte “Klimarealistene” påstår at “IPCC jukser” - basert på samme type tankegods som fremmes av THI. Burde man ikke være mer opptatt av slike forhold i Norge? Det er ikke snakk om et enkelt tilfelle, men flere likheter (feks. med SEPP). Burde ikke slike forhold være et hett tema?


Internasjonalen Arne Strand Radikale Røster Redaksjonens utvalgte innlegg Perspektiv Publisert på Dagsavisens debattsider samme dag. Blåmandag Grønn hverdag Publisert i Dagsavisens papirutgave samme dag. Ille til mote Anders Heger Diskuter nå Hege Ulstein Espen S. H. Rusdal Ivar A. Iversen Utvalgte innlegg Reidar Sollie Halvor Finess Tretvoll Henvisning 1 Henvisning 2 Cancun Til Dagsavisen.no Refleks Selvbilder Global Voldtekt Dagens leder

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!