13-06-2018

En kopp hyklersk kaffe?

Som nordmann er du del av det nest mest kaffedrikkende folket på jorden.

I butikken når jeg skal velge kaffe går jeg som vestlending ofte for Friele. Jeg slenger ofte på en tier for å kjøpe den fairtradesertifiserte kaffen. Men i det siste har jeg kjøpt denne kaffen med en bismak.

Problemer i kaffebransjen

Nordmannen drikker i snitt to kopper kaffe om dagen. Den eksklusive baristakaffen og den sure møtekaffen er begge bidragsytere til å holde hjulene i gang i AS Norge.

De fleste som drikker kaffe tenker neppe på hvem som plukker bønnene og hvilken lønn de får for arbeidet. All kaffe vi drikker er importert og kommer fra kaffebeltet som er området rundt ekvator. Kaffeplanten er en plante som må høstes for hånd og bærene sorteres. Det tar nærmere 5000 kaffebønner for å produsere en kilo kaffe. Dette er krevende arbeid og det er tidligere gjort avsløringer om umenneskelige arbeidsforhold i denne bransjen. Arbeidere får liten eller ingen lønn og bor i skur sammen med dyr på plantasjene.

Det som er tydelig er at produsenten har tenkt på dette til en viss grad. De har tenkt på det nok til at de er villig til å sertifisere en del av kaffesortimentet sitt.

De som lager kaffen

Det som har gitt kaffen en bismak for meg er spørsmålet om hvordan produsenten kan velge å ha både etisk sertifisert kaffe og «vanlig» kaffe i sortimentet sitt. Friele mener at sertifiseringen er egnet til å sikre at arbeiderne får en skikkelig lønn, men samtidig selges kaffe der de ikke kan garantere det. Dette regimet skaper et inntrykk av at de er mer opptatt av markedsføring til ulike grupper forbrukere enn rettighetene til dem som lager produktet deres.

At bransjen sertifiserer produktene sine er bra all den tid det fungerer som en reell garanti for at grunnleggende rettigheter ivaretas. Men det er viktig at leverandørene ikke driver dobbelt kommunikasjon. Når produsenter som Friele sertifiserer enkelte produkter og ikke andre gir det et inntrykk av at det egentlig ikke er så viktig.

Det sorte gullet

Å starte dagen uten en varm kopp kaffe er utenkelig, den er essensiell. Men den får en bismak når man vet at dem som bidrar til dette produktet vi verdsetter så høyt ikke får lønn som fortjent. At vi i Norge får en garanti om at arbeidere ikke blir utnyttet når vi drikker kaffe burde ikke være for mye å be om.


nyemeninger meninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!