Nyheter

En ideologisk kampanje

Økokrim har avvist Fagforbundets anmeldelse av Aleris Ungplan & BOI. Skatteetaten og Arbeidstilsynet har ikke funnet grunn til å be om politietterforskning. Heller ikke fylkesmannen i Oslo og Akershus har sett seg nødt til å følge opp saken.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det var ikke uventet, for vi har ikke gjort noe galt. Det som var fullstendig uventet, var hvordan framtredende politikere ikke avventet vurderingene fra Økokrim og andre myndigheter.

På basis av en meningsløs anmeldelse og anonyme kilder beskyldte politikere og forbundsledere Aleris Ungplan & BOI for fryktkultur, råkjør mot ansatte, sosial dumping, grov arbeidslivskriminalitet og brudd på narkotikalovgivningen.

Mette Nord i Fagforbundet og LO-leder Hans-Christian Gabrielsen konkurrerte om å være rystet, Hadia Tajik varslet stopp i «råkjør mot vanlige arbeidsfolk», Audun Lysbakken brukte anmeldelsen som nok et argument forby «profitt i velferden», og Bjørnar Moxnes karakteriserte Aleris Ungplan & BOI som «velferdsprofitører som bryter lover og regler for å skaffe mest mulig penger».

Han toppet det hele ved å karakterisere våre ansatte som «zombier», som var helt utslitt av rovdriften. Ingen av dem tok seg bryet med å snakke med representanter for de nær 500 fagorganiserte i Aleris Ungplan & BOI, hvorav over 220 tilhører det forbundet Mette Nord leder.

For oss har det vært nærmest uvirkelig å være vitne til at politiske ledere betegner et av Norges beste omsorgstilbud for utsatte og sårbare som kriminell virksomhet. Utspillene har vært belastende for våre medarbeidere, for beboerne våre og deres pårørende.

Det er trist at ideologi og politiske poenger er en så sterk drivkraft at gode brukeropplevelser, tilfredse medarbeidere og fornøyde kommuner og etater ikke spiller noen rolle. Kritikernes opptreden de siste ukene har vist en hensynsløs ideologisk kynisme jeg trodde ledende politikere holdt seg for gode til.

Gjennom å påta seg rollene som både anklager, påtalemyndighet og dommer har de forhåndsprosedert og feilaktig dømt Aleris Ungplan & BOI nord og ned både i mediene og fra Stortingets talerstol.

Deler av mediene har heller ikke tatt seg bryet med å problematisere motivasjonen til politikere som har som uttalt mål å fjerne private bidragsytere innen omsorgen, og at de bruker det som skal være et uavhengig norsk rettsvesen som våpen.

Den politiske ordbruken i beskrivelsen av et enkeltselskap har rett og slett vært selsom. Nei, vi driver ikke «råkjør mot vanlige arbeidsfolk», slik Hadia Tajik hevdet i VG 25. august. Gjeldende lovverk, regler og retningslinjer gir full anledning til bruk av selvstendig næringsdrivende konsulenter innenfor psykisk omsorg.

Ingen har heller blitt tvunget til å jobbe som konsulenter. Vi har systematisk jobbet med å klargjøre kontrakter, hvem som skal ha fast stilling og hvem som oppfyller kravene til å være konsulenter.

Tallenes tale er tydelig: I mai 2017 hadde Aleris Ungplan & BOI 650 konsulenter, eller rundt 50 prosent, innenfor psykisk omsorg. I mai 2018 er tallet 350 som er rundt 25 prosent. Vi har intervjuet alle våre konsulenter og gitt tilbud om fast stilling til dem som kvalifiserte og ønsket det.

Vi fortsetter å jobbe for å redusere konsulentbruken og øke fast ansatte. Våre oppdragsgivere har hele tiden kjent til strukturen ved bruk av selvstendig næringsdrivende konsulenter. Derfor er det fullstendig feil når ledende politikere påstår at bruken av konsulenter løper løpsk. Fagforbundets og venstresidens agenda går langt utover Aleris Ungplan & BOI og vår bransje. Dette handler om sentrale spilleregler i norsk og europeisk arbeidsliv, nemlig retten til fri etablering og å kunne jobbe slik man selv ønsker. Ikke minst handler dette om hvilken reell valgfrihet og brukerstyring brukerne av omsorgstjenester kan ende opp med å få innenfor de lover og forskrifter som finnes.

I Aleris Omsorg Norge er vi heller ikke «bare opptatt av profitt», slik Audun Lysbakken stadig hevder. Innen psykisk omsorg gjennomførte vi i 2017 brukerundersøkelser innen avlastning, heldøgnsbeboere med utviklingshemming, og heldøgnsbeboere uten utviklingshemming.

Mer enn 90 prosent av beboere med utviklingshemming svarte at Aleris Omsorg Norge gir dem den pleien og omsorgen de trenger, at de føler seg trygge i hjemmet sitt, og at de stoler på personalet. 94,8 prosent av heldøgnsbeboere oppgir at de føler seg velkomne og blir møtt med varme og engasjement, og 97 prosent sier at de alt i alt er fornøyde med hjelpen de får.

Ni av ti pårørende til avlastningsbeboere oppgir positiv skår på personalets forhold til profesjonalitet, taushetsplikt og fagkunnskap. Ni av ti oppdragsgivere oppgir at de er trygge på at Aleris Omsorg Norge ivaretar oppdraget på en god måte.

Arbeidet med mennesker innen psykisk omsorg er meningsfylt, men krevende. Jobben vår er å ta vare på noen av de mest utsatte og sårbare i samfunnet. Det gjør vi på oppdrag av kommunene og i tett samarbeid med kommunehelsetjenesten, fastlege, spesialisthelsetjenesten og DPS.

Det skal vi fortsatt gjøre. Og kanskje kan vi håpe at enkelte politikere og ledere i fagbevegelsen nå går i seg selv, både fra et rettssikkerhetsperspektiv og et ideologisk perspektiv.

Denne kronikken sto på trykk i Klassekampen 4. oktober

Mer fra: Nyheter