ANNONSE

03-12-2017

En historie om en voldtekt

Voldtekten skal ikke lenger eie deg

Når vi forteller om det verste som har rammet oss, blir hemmeligheten mindre og vi sterkere.

En venninne har blitt voldtatt. Hun vil ikke gå ut med navn, men hun vil fortelle historien. Hun har vært stille for lenge.

I kveld er du mer fri enn du har vært på lenge. I natt kan du sove.     

Dette hennes historie med hennes egne ord:

***Jeg var tolv første gang jeg ble voldtatt. De var to. To voksne menn. For å få meg alene lokket de meg med at jeg skulle få se på kattunger. De sa jeg var feminin og flørtete. At jeg var såpass stor at jeg visste hvordan ekte menn reagerte på slikt. Jeg var så redd at jeg tisset på meg. De lo. Så begynte de å kle av meg. Jeg sa aldri noe, ikke til noen.

Fire år gikk. En som var 20 viste interesse for meg. Han sa jeg var så moden for alderen. Vi ble sammen, og når han spurte om jeg var jomfru sa jeg nei. Han reagerte med å kalle meg hore. Billig. Stygg. Stakk hånda ned i buksa mi og fingrene inn i meg.

"Jeg skal få deg til å blø likevel," svarte han.

Vi var sammen i to år. Jeg sa aldri nei, sa aldri noe, ikke til noen.

Likevel har jeg klart å vokse. Jeg har klart å finne en tilværelse hvor jeg har akseptert det som har hendt. For det aller meste, så har jeg det bra. Selv om familien min ikke vet, er det noen i min nærmeste vennekrets som vet. Det er godt. Men så har det i det siste skjedd noe mer. Noe som har hatt større innvirkning enn jeg kunne trodd. To ord som har skapt en massiv bølge av solidaritet. Me too. Og for første gang kjenner jeg at min stillhet blir hørt. Jeg står ikke lenger alene.

På nettet følger jeg sakene som kommer, og i kommentarfeltene leser jeg menn og kvinner som småliggjør, og nærmest latterliggjør kvinner som skriver #metoo fordi en mann førte hånda opp under skjørtet hennes. "De er jo voksne kvinner ... de må klare å si fra ... de blir krenket for ingenting ... menn kan ikke lengre gi en kvinne en klem ..."

Når jeg leser slikt blir jeg kvalm! Kvalm fordi det er nettopp disse utsagnene som sørger for en normalisering av krenkende og uønsket seksuell adferd. Kvalm fordi dette over tid fører til grovere overtramp. Kvalm fordi dette sørger for at små jenter på tolv, så vel som voksne kvinner, kommer til å tie. Kvalm fordi normaliseringen, denne nummenheten, har spredd seg blant oss og gjort at frykten og skammen har vunnet.

Det er på tide å våkne opp! Det er på tide å dra hodet opp av sanden og innse at det er fåtallet som forgriper seg, det er fåtallet som ikke respekterer kvinner, men det er flertallet som snur ryggen til, og nettopp det er problemet.

#Metoo er starten på et enormt skifte i hvordan vi forholder oss til uønsket seksuell adferd, uansett grad. For hvis noen virkelig tror at disse historiene undergraver de som er utsatt for grove overgrep eller voldtekt, så kan jeg helt tydelig si at det er tvert om. Aldri før har jeg følt at min stillhet skriker høyere enn nå.

Så takk til alle dere som tar kampen i deres hender, som tar mine anonyme ord og roper de ut. Jeg er dere evig takknemlig.***

Nå har det mindre makt over deg.

        


Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!