Debatt

En fare for demokratiet

Når Donald Trump truer med å svekke demokratiet, må Trumps støttespillere ta ansvar.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

LAS VEGAS (Dagsavisen): Siden Donald Trump lanserte presidentkandidaturet sitt i fjor sommer, har han insistert på at han er en vinner. Han hater tapere. Problemet med USA er at landet ikke vinner lenger, mener Trump, og har lovet å endre på dette ved «å vinne så mye at vi blir lei av å vinne». Seier har vært Trumps hovedbudskap siden starten, og er noe av grunnen til at mange liker ham. Hvem liker vel ikke en vinner?

Derfor vakler Trump nå som han ligger an til å tape. Han har kommet med stygge angrep mot motstander Hillary Clinton lenge. Men nå angriper Trump også det amerikanske demokratiet, og viser med det sitt sanne ansikt: Det eneste som betyr noe for Donald Trump, er Donald Trump selv.

Flere deler av onsdagens presidentdebatt understrekte dette. Blant annet når Hillary Clinton brakte fram alle nederlagene Donald Trump faktisk har gått på, og hvordan han har reagert på tapene. «Han tapte Iowa, han tapte Wisconsin. Hans forklaring var at det republikanske primærvalget var rigget mot ham. Når Trump University blir saksøkt for fusk og lureri, sier han rettssystemet er mot ham. Det var til og med en gang han ikke fikk en Emmy for TV-programmet sitt for tredje tre år på rad, og han tvitret at Emmyene var mot ham», sa Clinton, før hun ble avbrutt av Trump, som mumlet inn i mikrofonen: «Men jeg burde ha fått den!»

Ordvekslingen mellom Hillary Clinton og Donald Trump i den siste presidentdebatt var komisk, og Donald Trump virket nesten ikke som om han gadd å forsøke å framstå som seriøs og presidentaktig. Men den viser også hvem Donald Trump er: Han vil være en vinner, koste hva det koste vil. Derfor er det så alvorlig når han nekter å bekrefte at han kommer til å godta valgresultatet i november, der han etter alt å dømme kommer til å tape mot Hillary Clinton.

Fordi Trump bare bryr seg om sin egen selvfølelse, har han lite eller ingenting å tape på å skylde på fusk, mediene eller papirløse innvandrere hvis valgresultatet ikke går i hans favør tirsdag kveld om to og en halv uke. Han ligger langt bak Clinton på meningsmålingene, både nasjonalt og de fleste viktige delstater. Debatten, der både Trump og Clinton gjorde relativt god figur, endrer neppe på det.

En indikasjon på hvordan Donald Trump kan komme til å reagere på et tap tirsdag om to og en halv uke, er tvitterstormen han kom med da Barack Obama ble gjenvalgt for fire år siden. I løpet av 21 minutter skrev han seks ganger at valget var rigget og jukset med, oppfordret til revolusjon to ganger og en marsj mot Washington DC en gang. Det var ingenting som tydet på valgfusk, og ingen andre seriøse aktører som hevdet det.

Etter onsdagens debatt strømmet Clinton og Trumps støttespillere ut i det såkalte spinnrommet, for å overtale mediene til å presentere deres versjon av debatten. I tradisjon tro sier alle at deres kandidat vant overlegent. Men spørsmålene Trump-kampanjen måtte svare på, handlet nesten utelukkende om at presidentkandidaten deres ikke nødvendigvis vil respektere valgresultatet. Trumps kampanjesjef Kelly Anne Conway forsøkte å unngå spørsmålet, og sier Donald Trump bare vil ha et «ærlig og rettferdig sjanse» 8. november. Republikanernes kommunikasjonssjef Sean Spicer gjentok at partiet vil respektere folkets vilje, men ble bare sur på spørsmål om hva Trump egentlig mente og kommer til å gjøre.

Mens Donald Trumps reaksjon er viktig – han er tross alt presidentkandidat for et av de store partiene – vil det republikanske partiet og Trumps andre støttespilleres reaksjon være enda viktigere i dagene etter presidentvalget. Hvis Trump i tradisjon tro fortsetter å skylde på andre og rope valgfusk hvis han taper, er det ikke utenkelig at noen av hans mest fanatiske tilhengere vil reagere med vold. Helt sikkert er det at skepsisen mot selve fundamentet i USA, det demokratiet systemet, forringes.

Hvis alle Donald Trumps støttespillere og partifeller derimot anerkjenner resultatet, vil Trump stå igjen som en litt fortapt type uten noen særlig gjennomslag. Hvis Fox News, Glenn Beck, det republikanske partiet og Trumps viktige og mindre viktige støttespillere setter ned foten, kan Trumps forsøk på å undergrave amerikansk demokrati bare bli en parantes i historien. Det republikanske partiet skapte på mange måter Donald Trump. De må kjenne sitt ansvar og beskytte det amerikanske demokratiet heller enn partiets sutrende presidentkandidat.

Mer fra: Debatt