19-08-2014

En dårlig idé

Innsparingene som hentes ut ved å konkurranseutsette sykehjem kommer gjennom kutt i personalutgifter, ikke mer effektiv drift.

I et innlegg i Dagsavisen (15/08) åpner Aina Stenersen (Frp) friskt med å slå fast at min og Arbeiderpartiets motstand mot konkurranseutsetting av helse- og omsorgstjenester skyldes ideologiske skylapper. Resten av innlegget bruker hun på å demonstrere at det er på seg selv man kjenner andre. Det er mange grunner til at Arbeiderpartiet mener konkurranseutsetting av helse- og omsorgstjenester er en veldig dårlig idé.

Stenersen framstiller det som om konkurranseutsetting utelukkende handler få best mulig kvalitet på eldreomsorgen. Det er ikke riktig. Byrådet velger etter eget utsagn drifter basert på 60 prosent prioritering av kvalitet og 40 prosent økonomi. Når et sykehjem privatiseres er målsettinga å spare minst fem millioner kroner. Når 80 prosent av utgiftene i sykehjemsdrift går til lønn og pensjon til de varme hendene som ivaretar våre eldre, er det ikke så vanskelig å se hvor det er størst rom for å hente inn disse millionene.

Innsparingene som hentes ut ved å konkurranseutsette sykehjem kommer gjennom kutt i personalutgifter, ikke mer effektiv drift. Arbeiderpartiet er enig i at kommunen skal spille på lag med både ideelle og private aktører for å sikre innbyggerne et godt helsetilbud. Problemet med konkurranseutsettingsregimet som føres i Oslo i dag, er at de private aktørene, som i årevis har drevet gode omsorgstilbud på ideelt grunnlag uten et mål om profitt, nå er presset ut av kommersielle aktører som vil tjene penger på å gi de ansatte dårligere arbeidsvilkår.

Vi ser det som en styrke at sykehjemmene i Oslo har ulik profil. Det mener vi skapes best ved at driftene kun har omsorg som målsetting og ikke ved økt innslag av aktører som setter hensynet til aksjonærene framfor pasientene.


Internasjonalen Arne Strand Radikale Røster Redaksjonens utvalgte innlegg Perspektiv Publisert på Dagsavisens debattsider samme dag. Blåmandag Grønn hverdag Publisert i Dagsavisens papirutgave samme dag. Ille til mote Anders Heger Diskuter nå Hege Ulstein Espen S. H. Rusdal Ivar A. Iversen Utvalgte innlegg Reidar Sollie Halvor Finess Tretvoll Henvisning 1 Henvisning 2 Cancun Til Dagsavisen.no Refleks Selvbilder Global Voldtekt Dagens leder

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!