ANNONSE

12-02-2013

En bedre hverdag for mayaene

Latin-Amerika er det kontinentet der forskjellen på fattig og rik er størst.

Dette er særlig tydelig i Guatemala hvor mayaene utgjør mer enn halvparten av folket. Likevel lever de fleste mayaer i fattigdom og må kjempe for retten til jord, vann og andre naturressurser. Ane Evenstad skriver om Guatemala og norske investeringer i Dagsavisen 4. februar.

Få dager tidligere besøkte jeg landet for å se hvordan Norge støtter opp om rettighetene til mayaene og andre sårbare grupper. Den viktigste innsatsen vår i Guatemala er nettopp å støtte dem så de kan fremme rettmessige krav til myndighetene. Vi støtter også en styrking av rettsapparatet.

Jeg besøkte flere små landsbyer i Guatemala. I Chuarrancho har mayafolket blitt frarøvet sitt territorium to ganger. Etter å ha kjøpt landet tilbake, ble jorden urettmessig overført til kommunen for tolv år siden. Med norsk støtte fikk de økonomisk og juridisk bistand til å ta saken for retten. Nylig feiret de at retten hadde gitt dem medhold.

I Totonicapan åpnet militæret ild mot en gruppe demonstranter i oktober i fjor. Åtte personer døde. Konfliktnivået er fortsatt høyt i Guatemala, 16 år etter at borgerkrigen tok slutt. Krigen tok mer enn 200.000 liv de 36 årene den varte. Da jeg møtte urfolksrådet i Totonicapan fortalte de om utfordringene i rettsapparatet. Jeg tok saken opp med guatemalanske myndigheter. De ga tilbakemelding om at de skyldige nå blir rettsforfulgt. Vår ambassade i Guatemala vil følge saken nøye.

Som Evenstad er jeg opptatt av at alle norske investeringer i fattige land skal være etisk forsvarlige. Ikke minst gjelder dette investeringer gjort av statens investeringsfond for næringsvirksomhet i utviklingsland (Norfund) og oljefondet vårt (Statens pensjonsfond utland). Den rødgrønne regjeringen har sørget for at anklager og kritikk av selskaper må undersøkes, blant annet ved å etablere et eget etikkråd for oljefondet.

Norge hadde en viktig rolle da borgerkrigen i Guatemala tok slutt. Nå har vi en viktig rolle i å støtte urfolkets rettigheter. Gjennom dette bidrar vi til mindre forskjeller, mindre konflikt og en bedre hverdag for mayaene.


Internasjonalen Arne Strand Radikale Røster Redaksjonens utvalgte innlegg Perspektiv Publisert på Dagsavisens debattsider samme dag. Blåmandag Grønn hverdag Publisert i Dagsavisens papirutgave samme dag. Ille til mote Anders Heger Diskuter nå Hege Ulstein Espen S. H. Rusdal Ivar A. Iversen Utvalgte innlegg Reidar Sollie Halvor Finess Tretvoll Henvisning 1 Henvisning 2 Cancun Til Dagsavisen.no Refleks Selvbilder Global Voldtekt Dagens leder

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!