ANNONSE

27-06-2014

En balansert Ukraina-dekning?

Opprøret mot Viktor Janukovitsj på Maidan i Kiev ble fotfulgt av NRK. Kiev-regimets straffeoperasjon mot befolkningen i Øst-Ukraina, inkludert sannsynlig bruk av fosforbomber, forties av NRK. Er dette objektiv journalistikk eller kryperi for makten?

Under konfrontasjonen mellom Viktor Janukovitsj og den ukrainske opposisjonen på Maidan i Kiev var det i NRK nesten daglige innslag der eksperter og politikere uttrykte sympati med opposisjonen, gav uttrykk for frykt for at Janukovitsj skulle sette inn hæren og lignende. I snart to måneder har det nye, vestvennlige regimet i Kiev ført en omfattende straffeoperasjon mot befolkningen i Øst-Ukraina, som svar på at denne løsrev seg ved en folkeavstemning. Denne straffeoperasjonen, som omfatter bombardering av byer og tettsteder med bombekastere, artilleri og fly, har kostet hundrevis av mennesker livet. Antallet dødsofre er altså det mangedobbelte sammenlignet med dramaet på Maidan. Straffeoperasjonen omtales imidlertid knapt i NRKs sendinger.

Vi får ikke på NRK se bilder av livredde barn og foreldre som sitter i kjelleren mens Kiev-regimets styrker bomber byen der de bor. Vi får ikke se bombede hus. Ingen prøver å intervjue noen av de tusenvis av menneskene som har flyktet til Russland. Konfrontasjonen mellom OSSEs spesialutsending for Ukraina og opprørte ukrainske mødre i en gymsal i Russland der mødrene anklaget spesialutsendingen for å forsvare det de omtalte som morderne i Kiev, vises ikke for norske tv-seere. Ei heller intervjuer med vanlige mennesker i Øst-Ukraina som anklager Vesten for å støtte mordere og fascister.

For noen dager siden viste russisk dagsrevy flere reportasjer som tyder på at Kiev-regimet bruker fosforbomber mot tettsteder i Øst-Ukraina. Jeg sendte en lenke til en av disse reportasjene til NRK og bad institusjonen om å ta tak i saken, men fikk aldri noe svar. Jeg vet selvsagt at det pågår en propagandakrig mellom Russland og de nye makthaverne i Ukraina. Det foreligger imidlertid et stort antall kilder (intervjuer, bilder og rester av slike våpen) som tyder på at Kiev-regimet bruker fosforbomber i Øst-Ukraina. I FNs sikkerhetsråd har Russland anklaget ukrainske myndigheter for å bruke fosforbomber mot befolkningen i Øst-Ukraina. Selv om det bare skulle være en påstand, er jeg rimelig sikker på at NRK ville ha omtalt for eksempel en amerikansk anklage i FNs sikkerhetsråd om at Kina bruker fosforbomber mot byer i Tibet. Mulige brudd på folkeretten fra Kiev-regimets side velger NRK å tie om.

For NRK betyr livet til en provestlig demonstrant i Kiev åpenbart langt mer enn livet til det mangedobbelte antall barn, mødre, fedre og pensjonister i Øst-Ukraina. Selv mulig bruk av folkerettsstridige våpen er NRK villig til å fortie dersom ofrene er ”feil” type mennesker.

Trykket i Klassekampen 24. juni 2014.


Internasjonalen Arne Strand Radikale Røster Redaksjonens utvalgte innlegg Perspektiv Publisert på Dagsavisens debattsider samme dag. Blåmandag Grønn hverdag Publisert i Dagsavisens papirutgave samme dag. Ille til mote Anders Heger Diskuter nå Hege Ulstein Espen S. H. Rusdal Ivar A. Iversen Utvalgte innlegg Reidar Sollie Halvor Finess Tretvoll Henvisning 1 Henvisning 2 Cancun Til Dagsavisen.no Refleks Selvbilder Global Voldtekt Dagens leder

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!