Debatt

Ekspertkommentar

Siden jeg allerede har vært en snarlig sommerferietur til England, har jeg med meg internasjonale impulser hjem.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

I forbindelse med en pågående fotballturnering har jeg fått fornyet sans for det engelske ordet pundit. Jeg liker selve ordet så godt, pundit, det er sånt som er godt å smatte på, men også begrepet er noe for seg selv.

Siden det snart er ferie vil jeg overlate definisjonen til Wikipedia. En pundit er (resten oversatt av meg selv til et slags norsk) «en som forer media med meninger om et emne, der han eller hun er kunnskapsrik (eller i det minste later til å være kunnskapsrik)». Denne parentesen er selvfølgelig ment som en fornærmelse mot alle som de som regner seg som pundits. Eller vi.

Jeg er, eller har i alle fall vært ekspertkommentator selv. En sånn som kan så mye om popmusikk at jeg fikk komme på TV og si at det er leit at Michael Jackson er død, og at han var en ualminnelig stor artist. Noen synes kanksje dette begyner å bli lenge siden. Jeg kjenner litt på dette selv også. Kunne Hvemsomhelst også sagt at dette var synd? Kanskje jeg ikke kom med en troverdig spådom om hva som nå kom til å skje videre med verden? Like sikker som Asle Toje, forskningsdirektør i Nobelinstittuet da han for fire år siden mente at det var usannsynlig at Jens Stoltenberg skulle bli generalsekretær i NATO. Nå er Toje medlem i selve Nobelkomiteen. Hvor er Jens blitt av?

Det gjelder altså å trå til når det trengs. Dette er en spennende dag med Tottenham mot Sverige i fotball-VM. Hadde jeg vært noe til pundit hadde jeg allerede her bragt resultatet fra kampene som kommer etter at Dagsavisen er lest og kastet. Men altså, jeg blir litt oppgitt også, på standens vegne. Når jeg klikker i venstremargen for en norsk versjon av Wikipedias definisjon av pundit kommer jeg til en artikkel om «samfunnsdebattant». Ærlig talt, med Facebook og Twitter og alle blogger som er, samfunnsdebattanter kan vel alle være. Det var allerede for mange fra før. Det nevnes i den engelske Wiki-saken at politisk ekspertise var delt opp i fem undergrupper for hundre år siden, men hadde vokst til 104 rundt år 2000. Nå er det 105, etter at flere amerikanske universiteter tilbyr fordypning i utnevnelser av justisministre i Norge de siste fem årene.

Nei, jeg har visst enda et avsnitt igjen til sommerferien begynner på ordentlig. Skulle vi snakket litt om været da, dere? Denne spalten kommer i dag direkte fra Kongsberg. Sånn er påliteligheten til værmeldingene at jeg for første gang har lagt ut på denne lange reisen fra Oslo (en time buss for tog) uten å ha med langbukse, genser eller ytterjakke. Takket være en en fremragende gruppe pundits, også kjent som meteorologer, ekspertkommentatorene som det er størst grunn til å stole på i disse dager. Det har riktignok vært hevdet at man ved å varsle samme vær i morgen som det er i dag, som oftest vil få rett. Det er mer enn de aller fleste andre pundits kan håpe og drømme om. Dette vet jeg best.

Mer fra: Debatt