14-02-2014

E-SIGARETTER -FARLIG FRELSER?

Helseministeren vil vurdere å åpne for salg av elektroniske sigaretter (E-sigaretter) i Norge. Det er visse ting man må kjenne til før man gjør dette.


1. AVHENGIGHETEN: Det er som kjent nikotin som skaper avhengighet. Den kan bli en døråpner for nikotinavhengighet for de unge. Nikotinet i E-sigaretter bidrar til å opprettholde avhengighet både av snus og sigaretter/sigarer hos dem som bruker dette. Den inneholder ikke tjære, men mengden nikotin tilsvarer syv sigaretter.

2. SIRUS v Karl E. Lund har i flere år vært ukritisk til nikotinpreparater, også snus. Han anbefalte i flere år bl.a. snus til kvinner som ville slutte å røyke. Både SIRUS og Sweedish Match måtte til slutt rykke ut med en advarsel da det kom fram i ny svensk forskning at snus kunne skade fosteret hos kvinner som snuste. Lund er ingen forsker på sykdommer grunnet tobakk eller nikotin. Han har kun forsket på bruk av tobakk i Norge.

3. SVERIGE: Her vil Folkehelseinstituttet at røykeforbudet også skal gjelde e-sigaretter. I tillegg vil Legemiddelverket forby salg av E-sigaretter til man evt har fått bevis for at det er et legemiddel som fungerer som røykestopp.

4. DANMARK: "Giftlinjen" har blitt nedringt av folk som fryktet forgiftninger hos barn og voksne som hadde vært i kontakt med refill-væsken i ampullene. Noen var akutt forgiftet. Det kan være farlig å få den på hud, i munn eller i øyne fordi nikotin er en meget sterk gift.
Danske myndigheter vurderer nå å forby bruk av e-sigaretter innendørs fordi det er så stor usikkerhet knyttet til skadevirkninger av e-sigarettene.

5. INTERNASJONALT: I California har E-sigarettsalget doble seg blant unge.
Mange fremholder at man ikke vet nok om hva den skadelige blandingen av kjemikalier og nikotin i dampen kan gjøre med brukeren eller omgivelsene. Det er funnet skpor av giftige og kreftframkallende stoffer.
Vi vet for lite om langtidsvirkningen.


Vi vet at E-sigaretter nå markedsføres intenst av tobakksindustrien i svært mange land.
Det klokeste vil være å avvente hva som skjer både i våre naboland og internasjonalt. Å åpne for legalt salg i Norge til man har fått mer forskning på dette antas å være i tidligste laget.


Internasjonalen Arne Strand Radikale Røster Redaksjonens utvalgte innlegg Perspektiv Publisert på Dagsavisens debattsider samme dag. Blåmandag Grønn hverdag Publisert i Dagsavisens papirutgave samme dag. Ille til mote Anders Heger Diskuter nå Hege Ulstein Espen S. H. Rusdal Ivar A. Iversen Utvalgte innlegg Reidar Sollie Halvor Finess Tretvoll Henvisning 1 Henvisning 2 Cancun Til Dagsavisen.no Refleks Selvbilder Global Voldtekt Dagens leder

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!