02-08-2016

Duket for Donald

En kandidat som bygger valgkampen sin på at hun ikke er den andre, er presset opp i et hjørne.

Det har blitt påstått at Hillary Clintons tale på Demokratenes landsmøte minnet om en mimrekonsert med et band fra 1970-tallet. De hengivne synger med i starten, men tusler hjem i tomhet. Hun er gårsdagens vin. Og det var vel flere enn meg som fikk assosiasjoner til presidentparet i House of Cards da Hillary entret scenen.

De to kandidatenes landsmøtetaler var vidt ulike i energi og budskap. Clinton virket resignert. Hun har vært med i toppolitikken i over 25 år. Da blir det vanskelig å presentere seg som en endringsagent, eller en vital kraft, eller egentlig noe som helst som kan skape entusiasme.

Trump på sin side ser ut til å vokse og kler rollen som ukronet konge. Stemningen på republikanernes landsmøte var elektrisk. Han fyrte av salver mot Hillary Clinton, og de har kjerner av ubehagelig sannhet. Hun står for det etablerte og er i tillegg korrupt, mener mange.

Clinton kan bli tvunget inn på det spor hun allerede antydet i sin egen tale. Hun er kanskje ikke karismatisk, hun er kanskje ikke nytt blod, hun er kanskje ingenting å rope hurra for. Men hun er i det minste ikke Donald Trump!

Men en kandidat som bygger valgkampen sin på at hun ikke er den andre, er presset opp i et hjørne. Det eneste som kan redde hennes sjanser da, er at den andre gjør en brøler, en stor, stor brøler. Og det vet trolig Donald Trump.

Det selvtilfredse etablissementet har lenge trodd at Donald Trump var tilstrekkelig til å bekjempe Donald Trump. Men her står vi, og hans sjanser til å vinne er svært gode.

Hadde han kjempet mot en Barack Obama, eller endog Bernie Sanders, hadde det nok sett jevnere ut. Men Trump har fått seg en ønskemotstander:

En eldre kvinne som ikke for sin beste evne kan distansere seg fra den politikk og det paradigme som har rådet grunnen siden den kalde krigen – og som nå står for fall.


nyemeninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!