Debatt

Du er flott som du er

Mitt ønske for 2017 er å få se flere naturlige jenter.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Jenter som tør å vurdere seg selv ut ifra den man er under sminken, merkeklærne og instagramfilteret – nemlig på samme nivå som oss andre. Det er nemlig helt greit det og. De fleste gutter vil gjerne ha jenter som ser ordentlig på dem, og ikke har skyhøye eller urealistiske forestillinger om hvem gutten bør være.

Mange ungdommer opplever press og forventninger rettet mot sitt eget utseende. I det offentlige rom florerer det av reklameplakater med unormalt tynne mennesker. Denne eksponeringen er med på å gi jenter og gutter en usunn tro på hva som «er» idealkroppen, for mange kan dette være med på å bidra til spiseforstyrrelser.

Motkreftene er så få at altfor mange jenter villedes til å tro at det å være tynn er det eneste akseptable. Tilsvarende er kroppspresset for gutter. Gutter opplever presset om unaturlig mye trente muskler. I kjølvannet av dette øker kravene vi har til hverandre, jenter til gutter og gutter til jenter.

Det foreligger ikke noe krav fra gutter om at jenter skal være bestemt «tynne». Disse idealene blåses opp i «damemagasiner», aviser, jenter imellom, og blir særlig styrt av moteindustrien og bloggere. De forteller jenter hva som er «riktig» eller «likendes». Her møter jentene på masse forskjellige «triks»; «thigh gap», botoxlepper, dietter, «kroppswrapping», plastisk kirurgi og silikon i bryst er noen av «skjønnhetsjusteringene».

På magisk vis trollbinder moteverdenen disse jentene med fortryllende og store ord. Mange trollbindes, i verste fall kan produktet bli en syk tilværelse.

Media setter «standarden»

Mediene vil ha flest mulig lesere, lyttere og seere. Higet etter flere likes, synes å overkjøre andre viktige hensyn. Media må ta innover seg det store ansvaret som følger med publiseringsfrihet. Forskning viser at kvinners kroppsbilde forverrer seg gjennom den hyppige eksponeringen av tynne kvinne-/jentekropper i media, og det er observert en hyppigere forekomst av bulimi- og anoreksirelatert atferd (Grabe, S. et al, 2008). Vær-varsom-plakaten burde mane pressen til større grad av selvkritikk innen mote- og skjønnhetsjournalistikken. Media og bloggere har en sterk innflytelse på ungdommer som er på søken etter identitet og trygghet.

Utstråling kommer når man har det bra med seg selv, sult og slanking hjelper ikke. Det som hjelper er å spise seg mett hver dag, være aktiv og å ha gode og nære venner.

Mer fra: Debatt