Debatt

Dronekrigeren Obama

Obamas brutale dronekrig vil stå igjen som den store skampletten i fredsprisvinnerens presidentskap.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

NEW YORK (Dagsavisen): For en drøy uke siden ble over 150 somaliere drept av amerikanske droner og bombefly. Ifølge offisielle amerikanske tjenestemenn var alle 150 terrorister. Vi har ingen andre kilder, og er nødt til å ta deres ord for det, noe de store mediene i USA også gjorde. New York Times’ overskrift gjør det så enkelt som mulig. «USAs angrep i Somalia dreper 150 Shabab-krigere», slår avisen fast i overskriften. BBC bruker i det minste hermetegn når de annonserer at 150 «militante somaliere» ble drept. Ifølge offisielle kilder var de i ferd med å planlegge et større angrep mot soldater fra Den afrikanske union og USA. Det kan hende det er sant. Det kan hende det er løgn.

USA er ikke i krig i Somalia. Kongressen har aldri erklært krig der, og de har heller ikke autoriserte bruken av militær makt i Somalia, påpeker Gleen Greenwall i The Intercept. Obama bruker fortsatt Kongressens carte blanche fra etter terrorangrepene mot USA i 2001 for å rettferdiggjøre sin stadig mer omfattende dronekrig. Det er likevel usikkert om drapene på de 150 «terroristene» er innenfor selv en vidtfavnende amerikansk lov, som i det minste krever at målene (altså menneskene) skal utgjøre en trussel mot USA.

Ingen vet nøyaktig hvor mange sivile som har blitt drept i USAs mange hundre droneangrep de siste sju årene. Det vi vet er at Obama trappet opp dronekrigene dramatisk da han tok over. Vi vet også at amerikanske myndigheter konsekvent har gitt for lave tall for antalle drepte sivile i alle tilfellene der det har vært en uavhengig etterforskning.

Angrepene i Somalia kommer som følge av Barack Obamas eskalering av amerikanske droneangrep i Afrika. Målet er det samme som i droneangrepene i Pakistan, Jemen, Afghanistan og andre land der USA offisielt ikke er i krig: Å forhindre terrorisme og beskytte amerikansk sikkerhet.

Det hjelper tilsynelatende lite at utallige studier og vitnemål fra bakken sier den evinnelige dronekrigen har motsatt effekt, at målrettede attentat fører til bredere rekruttering for ekstremistgrupper. Både forskere, blant annet Micah Zenko ved Council of Foreign Relations, og varslere fra innsiden av USAs dronekrig sier det samme. Dronekrigenes mange tilfeldige ofre gir grobunn for terrorisme.

I et åpent brev til Obama i november i fjor, advarte fire dronepiloter med to tiårs erfaring om konsekvensene av dronekrigen. De så at droner «fyrte opp under hatet som bidro til terrorisme og grupper som IS» . De sammenlikner dronekrigen med fangeleiren på Guantanamo Bay, kjent for hele verden som USAs ulovlige torturkammer, og som Obama har kalt en skamplett og i strid med amerikanske verdier.

Da Barack Obama vant valget i 2008, var det med et sterkt antikrigsbudskap og et ønske om ikke å starte flere fatale amerikanske-ledede kriger. Den svært mislykkede Irakkrigen ligger fortsatt som en skygge over amerikansk utenrikspolitikk. Obama lovte nye utenrikspolitiske tider. Det løftet har han teknisk sett holdt, selv om han var farlig nærme en ny krig sensommeren 2013. Da ble det påvist at Syrias president Bashir al-Assad brukte kjemiske våpen mot sin egen befolkning, og dermed hadde krysset Barack Obamas «røde linje». Obama hadde trukket en grense som gikk ved kjemiske våpen, og sagt at USA ville intervenere hvis det var tilfellet.

Mange mente Obama hadde malt seg selv inn i et hjørne med advarslene om militærangrep, og at det nå, i god amerikansk utenrikspolitisk ånd, var umulig ikke å bombe løs. Men Obama lot være. Han fikk russerne med på å forhandle med Assad-regimet om å transportere kjemiske våpen ut av Syria.

En kan neppe si at Syria vil bli stående som noe lyspunkt for Barack Obamas ettermæle. Men presidenten selv er «veldig stolt» av avgjørelsen, sier han i et langt intervju i magasinet The Atlantic. Kanskje var det et snev av fredsprisvinneren fra 2009 han selv så.

Men fredspresidenten, som ifølge egne ord har sluttet å krige, er altå ansvarlig for mange hundre utenomrettslige drap de siste årene. USA har ansvaret for over 550 droneangrep. 50 av dem var under George W. Bush. Resten er Obamas ansvar. De kaller det «targeted killings». Det er ikke annet enn målrettede utenomrettslige drap. Obama-administrasjonen har holdt store deler av droneprogrammet hemmelig. Han har fått jevnlig kritikk fra menneskerettighetsorganisasjoner og andre som bryr seg om attentatene. Nå lover amerikanske myndigheter noe mer åpenhet. I løpet av de nærmeste ukene vil Obama-administrasjonen første gang fortelle hvor mange mennesker som er drept i droneangrep utenfor krigssoner, inkluderte sivile.Det er en mager trøst for de mange som har mistet livet, en bestemor eller onkel i angrepene. Men det er en begynnelse.

Mer fra: Debatt