Kultur

Drømmeknusere?

Bare i Oslo har antallet privatister som tar opp fag for å forbedre karakteren økt fra døyt 17.000 i 2007 til i underkant av 46.000 i 2012.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

I Dagsavisen 21. januar beskylder Ap-politiker og ungdomssekretær i LO-foreningen Skolenes Landsforbund, Endre Fagervold, regjeringen for å være drømmeknusere. Årsaken er angivelig regjeringens økninger av avgiftene for å ta privatisteksamen. Fagervold kan ikke få sagt hvor grusomt han mener regjeringens forslag er. «Det som er hårreisende er hvor usosiale en regjering kan bli», skriver han. Det er nesten så det både smerter litt, men samtidig gjør litt godt, å gjøre Fagervold oppmerksom på at Høyres stemmegivning i denne saken er identisk med hans eget elskede Ap. Når det er sagt, er det viktigste likevel at Fagervold ikke har noen grunn til å være moralsk indignert. Regjeringspartiene og Ap har nemlig stemt svært fornuftig i denne saken.

For det første dekker ikke dagens privatistavgift kostnadene knyttet til gjennomføring av privatisteksamen. En økning i avgiften er altså helt nødvendig for å sørge for at denne går utover andre skolesatsinger. Den viktigste grunnen til at dette er fornuftig er den eksplosjonen vi har sett av elever som tar opp fag for å forbedre karakteren. Bare i Oslo har antallet privatister som tar opp fag for å forbedre karakteren økt fra døyt 17.000 i 2007 til i underkant av 46.000 i 2012.

Denne utviklingen bidrar ikke til å få elever «ut i arbeid raskere», slik Fagervold sier at han vil, men bidrar snarere til at altfor mange tar opp altfor mange fag altfor mange ganger før de kommer seg ut i høyere utdanning og/eller jobb.

I tillegg er det en risiko for at dette kan bidra til å uthule formålet med det ordinære videregående løpet. Det er ikke positivt hvis det etablerer seg en kultur der flere sluntrer unna på videregående fordi det uansett er så billig å ta opp fag senere. Dersom det blir en «norm» å ta opp fag etter videregående er det også urettferdig mot alle de som går ut av VGS med et greit snitt, men må konkurrere med et rush av elever som har «pyntet» på vitnemålet. Vi vet også at en tredjedel av privatistene ikke engang møter opp til eksamen. Det er en ytterligere indikasjon på at prisen i dag er for lav, når ikke påmelding til privatisteksamen kjennes mer forpliktende enn at hver tredje privatist tar seg råd til ikke å dukke opp. En for lav avgift fører dessuten til at mange tar opp samme fag mange ganger.

Det er også viktig å påpeke at de som får økt avgift på privatisteksamen i all hovedsak er de som tar opp nye fag eller forbedrer fag de allerede har bestått i. Fagervold unnlater også å nevne at de elevene som har strøket i et fag slipper unna med nesten samme pris som i dag. Disse elevene har også fra før av rett til å ta en ny eksamen gratis på skolen sin. Har du gjort et forsøk, men ikke fått det til, så legger vi altså godt til rette for at det er mulig å få en sjanse til.

Det er i det hele tatt mange logiske brister i Fagervolds innlegg. For det første omtaler han gjennomgående skoleelever som studenter. Det er de ikke. Poenget med denne avgiftsøkningen er nettopp at de skal bli studenter litt fortere. Dette rotet med begreper gjør også at det er vanskelig å vite hvem Fagervold egentlig sikter til når han mener Høyre ikke på noen måte har gjort det bedre for «studenter». Realiteten er uansett den at denne regjeringen gjør mer for både videregående skoleelever og studenter enn noen regjering tidligere, med både historisk satsing på etter og videreutdanning av lærere og den største økningen i studiestøtte på 10 år. Det er på det rene at endringene regjeringen har gjort innebærer en tøffere prioritering for mange. De handler imidlertid om å sikre et system som er økonomisk håndterbart for fylkeskommunen og som sikrer legitimiteten til det videregående skoleløpet som hovedgrunnlaget for videre studier. Det er litt overraskende at LO og AUF reagerer på det.

Mer fra: Kultur