ANNONSE
VENTETIDA ER OVER: Og Therese Johaug er på plass der det hele startet, i Seiser Alm i Italia. FOTO: VIDAR RUUD/NTB SCANPIX

VENTETIDA ER OVER: Og Therese Johaug er på plass der det hele startet, i Seiser Alm i Italia. FOTO: VIDAR RUUD/NTB SCANPIX

Vis bildetekst

22-08-2017

Dommernes OL-dilemma

I dag settes sluttstrek for Therese Johaug-saken. Hva var dommernes problem?

Therese Johaug befinner seg på stedet der hele dopingsaken startet for snart et år siden. I tynnlufta i Seiser Alm i Italia får hun vite om hun kan satse mot vinterens OL eller ikke. Har akkurat det punktet kludret det til for dommerpanelet?

For det er ikke OL-deltakelse eller ikke de skal forholde seg til, men å finne en straff som er rettferdig sammenlignet med tilsvarende saker. Samtidig er det vrient ikke å skule til konsekvensene. En måned til eller fra kan være helt avgjørende for Johaugs videre karriere. Skal de ta hensyn til det?

Det har vært spekulert mye om hvorfor den endelige dommen er blitt utsatt flere ganger. Er det kun praktiske årsaker eller er de tre dommerne uenige?. CAS (idrettens voldgiftsrett) vil gjerne avlegge enstemmige dommer.

Men idrettens rettsystem er ikke som i det sivile liv og i denne saken har altså partene oppnevnt hver sin dommer, mens CAS peker ut dommerpanelets leder. Det gjør at det kan bli en prosedyrekamp internt i panelet. Men lederen er den som skal sy domsavsigelsen sammen. Han er av de mer internasjonale figurene man kan finne.

Romano Subiotto er britisk statsborger, oppvokst i Sveits, bosatt i Belgia, har tysk mor, italienske besteforeldre og har spansk ektefelle! Ikke så rart han snakker fem språk flytende. Men norsk er altså ikke et av dem.

Samtidig er han den mest rutinerte av de tre, med 70 CAS-saker bak seg. Johaug-leiren oppnevnte amerikaneren Jeffrey G. Benz, mens det internasjonale skiforbundet (FIS) valgte finske Markus Manninen. Det er disse tre som setter sluttstrek.

Hva skal de bestemme? Hele ankesaken handler altså kun om straffeutmålingen. Sakens innhold er definert. Therese Johaug fikk 13 måneders utestengelse i det norske rettssystemet, en straff som ble godtatt av WADA og IOC. Men ikke av FIS. Det er det internasjonale skiforbundet som ønsket den ekstraomgangen som har forlenget saken med ytterligere et halvt år.

Blir straffen på 13 måneder opprettholdt, er det en lettelse for Johaug. Blir den forlenget til 16, ryker OL 2018. Frifinnelse? Ansees som helt utelukket.

Rettspraksis gir ikke noe eksakt svar. Men i dag får vi svaret på hva idrettens øverste domstol oppfatter som rettferdig.

Disse dømmer

Jeffrey G. Benz: Amerikansk advokat med base i Los Angeles. Har ført en rekke saker for CAS.
Markus Manninen: Finsk jurist, sitter i antidopingutvalget i det internasjonale skiskytterforbundet.
Romano Subiotto: Britisk advokat med base i London og Brüssel. Har ført flest saker i CAS.

 


nyemeninger Meninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!