Debatt

Diskriminerende sykelønn

Selv om aldersgrensen i arbeidsmiljøloven er blitt hevet fra 70 til 72 år, og regjeringen har et uttalt mål om at flere skal stå lenger i jobb enn før, kuttes retten til sykepenger når man passerer 70 år. Det framstår som uforståelig.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Torsdag skrev Dagsavisen om psykiater Gunvor Haartveit, som fikk en overraskende beskjed fra arbeidsgiver da hun måtte være borte fra jobb grunnet sykdom et par dager. Fordi Haartveit har fylt 70 år har hun nemlig ikke lenger rett til egenmelding eller sykepenger, selv om hun er i full jobb.

Selv om aldersgrensen i arbeidsmiljøloven er blitt hevet fra 70 til 72 år, og regjeringen har et uttalt mål om at flere skal stå lenger i jobb enn før, kuttes retten til sykepenger når man passerer 70 år. Det framstår som uforståelig.

Haartveit fikk beskjed om at hun i stedet for sykepenger kunne bruke av pensjonen hun har opptjent. Det er ikke rettferdig at hennes opptjente pensjon skal brukes til å dekke for hennes sykefravær mens hun er i full jobb. At du selv må finansiere ditt eget sykefravær etter fylte 70, gjør at det virker mindre attraktivt å jobbe framfor å gå av med pensjon. Stikk i strid med regjeringens intensjoner.

Arbeidsgivere står fritt til å ha egne ordninger for sine seniorer, der de kan inngå avtaler om at arbeidstakerne over 70 får kompensert for sykefravær. Men det er lite trolig at det er noe mange arbeidsgivere vil ønske å gjøre, all den tid de ikke får noe av sykefraværet refundert. Med dagens system er ansvaret for seniorers sykefravær lagt på arbeidsgiver og aller mest på arbeidstaker, mens det offentlige slipper unna. Det er uholdbart.

Høyre ønsker å fjerne aldersgrensen i arbeidsmiljøloven helt, for å la folk selv bestemme hvor lenge de skal stå i jobb. Et slikt forslag må i det minste medføre en ny vurdering av hvordan sykelønnsordningen skal fungere. Selvsagt må ordningen ha sine begrensninger, men når lovverket endres slik at eldre skal kunne delta i arbeidslivet lengre enn tidligere, må arbeidstakernes rettigheter også følge med. Det er diskriminerende overfor dem over 70 år å frata dem hele retten til sykepenger. At det ligger en kostnad i å heve aldersgrensen i folketrygden er en pris vi må betale for å holde de eldre i jobb.

Mer fra: Debatt