ANNONSE
GULL: Sergej Ustjugov (foran) er på vei til VM-gull på 30km i Lahti sist vinter. Han vant også gull i sprintstafett og sølv på sprint, femmil og stafett. FOTO: LISE ÅSERUD/NTB SCANPIX

GULL: Sergej Ustjugov (foran) er på vei til VM-gull på 30km i Lahti sist vinter. Han vant også gull i sprintstafett og sølv på sprint, femmil og stafett. FOTO: LISE ÅSERUD/NTB SCANPIX

Vis bildetekst

24-11-2017

Dette er det største dramaet

Glem Petter Northug lite grann. Det største dramaet lever Sergej Ustjugov i, VM-kongen fra Lahti. Får han delta i OL?

 

Fredag startet verdenscupen i langrenn med den bisarre situasjon at noen av verdens beste skiløpere ikke vet om de får starte i OL i Pyeongchang om drøye to måneder.

Sergej Ustjugov er ikke diskvalifisert fra OL som mange av hans landsmenn er. Men avgjørelsen om Russland får delta i OL drøyer. Først 5. desember skal IOC møtes for å avgjøre et spørsmål med betydelige politiske overtoner, og linjene går helt opp til president Vladimir Putin.

Det er tre store aktører som på hvert sitt vis sliter med Russland-spørsmålet: 1. FIS (det internasjonale skiforbundet), som ennå ikke har stengt de OL-utestengte utøverne ute fra skisporten. 2. WADA, verdens antidopingbyrå, som innstilte på russisk utestengelse fra OL i Rio. De har ikke vært like klare nå, men de har fortsatt suspendert det russiske antidopingorganet RUSADA. 3. IOC, verdens mektigste idrettsorganisasjon knaker i sine sammenføyninger og president Thomas Bach vil holde sportsverdenen samlet. Kan Russland bøtelegges?

Visestatsminister Vitalij Mutko var sportsminister under OL i Sotsji, da den statlige organiserte dopsvindelen skal ha foregått. Dette tilbakeviser russerne hver eneste dag, derfor har de heller ikke godtatt utelukkelsen av Aleksandr Legkov og noen av kameratene hans. Skal de «rene» russerne få delta i OL under IOC-flagg?

Nevnte Mutko står midt oppe i planleggingen av fotball-VM neste år. Han er sjef for organisasjonskomiteen. Hvis IOC utestenger Russland og dermed stempler Mutko som tidligere svindler, kan han da lede fotball-VM? Og hvem skal stå for dopingkontrollene der?

Alt dette tenker neppe Sergej Ustjugov på når han nå forbereder sin egen sesongstart. I fjor knuste han nordmennene i Lahti, bortsett fra på siste etappen i stafetten der Finn-Hågen Krogh ble Norges nye stafetthelt. Ustjugov vet ikke om han får starte i OL og han vet ikke hvor lenge han har sine utestengte lagkamerater i verdenscupen.

Slik blir dette tidenes mest politisk betente sesongstart. I denne sammenhengen blir vår egen Petter Northug-støy ganske liten. Men viktig nok for dem det gjelder. Statusen til norsk langrenns posisjon bekreftes hver eneste dag denne uka når en intern krangel blir debattstoff i alle kanaler.

Gullsjansene til Martin Johnsrud Sundby og de andre landslagsløperne kan man trygt si økes betydelig hvis verken Sergej Ustjugov eller Petter Northug kommer til OL-start. Kanskje vi ikke får endelig svar før 7. februar i Pyeongchang? Og mens dagene går og nye russere diskvalifiseres kan Norge utropes til beste nasjon i Sotsji-OL også. Men der kommer det ikke noe medalje i posten.


nyemeninger Meninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!