Debatt

Det krever en hel kommune å hjelpe et barn til god omsorg

Det kommunale barnevernet er nærmest barna og har best forutsetninger for å kunne praktisere akutthjemler.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

I en kronikk i Dagsavisen torsdag 25. august hevdet psykologene Solberg, Flock og Edvardsen at akuttvedtak er skadelig for barn. Dette var nok et spark til meg som i flere tilfeller (seinest i et intervju i samme avis den 21. august) har ment at i mange situasjoner vil det å forbli i omsorgssituasjonen være mer skadelig for barn, til og med livstruende, enn at det skjer et akuttvedtak. Hvis svaret på for mange akuttvedtak er omorganisering av barnevernet, er jeg uenig. Det vi derimot er enige om er at akuttvedtak må være en siste løsning. Det er i kommunene vi må satse på barnevernets kompetanse. Det er her tiltaksutviklingene må skje. Vi må sørge for at barn som trenger det er sikret høy kompetanse og god hjelp der de bor og lever – i kommunene.

Jeg har aldri hevdet at barnevernet ikke kan gjøre feil eller gjøre uriktige beslutninger. Tallene fra fylkesnemda viser imidlertid at når barnevernet går inn med akuttvedtak får de i stor grad bekreftet vedtaket. Det interessante er om barnevernet og kommunens øvrige hjelpeinstanser i stor nok grad har jobbet for å forebygge en slik situasjon. Det mener jeg er det viktigste spørsmålet å løfte. Her vil jeg hevde at mulighetene for å arbeide systematisk og godt med å forebygge akuttsituasjoner ligger. Det krever en hel kommune å hjelpe et barn til god omsorg. Det krever gode strukturer for samhandling, en tydelig ledelse og det krever kompetanse.

Vi har flere og flere kommuner som jobber med nye modeller for å samarbeide om barn i alvorlige kriser. Barnevernvakta i Kristiansand samarbeider med barne- og ungdomspsykiatrien. Sandnes har satset på småbarnstiltak. Nye samarbeid og nye tiltak kan bidra til å senke tallene. Fra 2013 til 2014 gikk også antallet barn med akuttvedtak ned (tallene for 2015 er ikke tilgjengelige).

Barnevernet skal alltid være med på å delta i debatten om praktiseringen av akutthjemlene. De innebærer stor inngripen i et liv og praktiseringen av dette lovverket skal alltid være åpent for et kritisk blikk. Men jeg mener at det kommunale barnevernet er nærmest barna og har best forutsetninger for å kunne praktisere akutthjemler. Det er imidlertid forutsetninger som må være til stede, nemlig kompetanse og kapasitet.

Mer fra: Debatt