Debatt

Det ekstreme året

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Ikke bare var været i 2018 ekstremt med varme- og tørkerekorder som Norge aldri har opplevd tidligere. Norsk politikk gikk også av skaftet. Meetoo-kampanjen traff partiene med voldsom kraft. Ut forsvant blant andre Aps nestleder Trond Giske og Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise. Det ble avslørt at Frps parlamentariske nestleder Ulf Leirstein hadde sendt porno til unge partifeller. Meetoo har gjort partiene og samfunnet for øvrig en stor tjeneste. Det har skjedd en kulturrevolusjon i forholdet mellom kvinner og menn. Terskelen for seksuell trakassering er blitt mye høyere.

Den ene politiske skandalen avløste den andre. Stortingspresident Olemic Thommessen ble kastet etter en historisk byggeskandale. Tidligere Høyre-nestleder og statsråd, Svein Ludvigsen, ble siktet for å unyttet sin stilling som fylkesmann i Troms til å skaffe seg seksuell kontakt med tre asylsøkere. Det ble kjent at Venstres leder Trine Skei Grande hadde havnet i åkeren med en ung mann under Sp-nestleder Ola Borten Moes bryllup. Under en hyttetur med den samme Borten Moe og hans kameratgjeng fra Trøndelag, ble det sendt en melding med grovt seksuelt innhold til tidligere Sp-leder Liv Signe Navarsete. Politikkens omdømme falt til et lavmål.

Det har også vært et dårlig år for statsminister Solberg. To statsråder, fiskeriminister Per Sandberg (Frp) og justisminister Sylvi Listhaug (Frp), måtte gå. Erna Solberg var bare åtte stemmer fra å miste regjeringsmakten på KrFs landsmøte. Hun ble møtt med politisk storm da hun lokket KrF nestleder Kjell Ingolf Ropstad med abortloven. Stortingets flertall filleristet Erna Solberg for regjeringens elendige håndtering av terrorsikringen.

En svekket regjering begynner på nyåret forhandlinger med et dypt splittet KrF. Forhandlingene er ikke dømt til å lykkes. Det rår stor grad av mistillit mellom partiene. spesielt mellom KrF og Frp. Høyre og Frp har ifølge meningsmålingene tapt oppslutning siden valget. Venstre og KrF ligger under sperregrensen på 4 prosent. En eventuelt ny regjering blir en samling av partier på vei ned.

Mer fra: Debatt