04-11-2015

Dessertgenerasjon, jeg?

Jeg er født i 1944 og oppvokst på 50-tallet. Økonomien i min barndoms familie var vel ikke allverdens, men vi led ingen nød.

Men dagens (normale) forbruk var selvsagt langt bortenfor min barndoms virkelighet. Flink på ski, men mor og far hadde ikke råd til slalåmski, fikk låne ski av idrettsforeningen.

Jeg begynte å studere i 1963, fikk studielån, tok hjelpelærerjobber på Universitetet, og fikk 2 barn, i 1965 og 1969, uten foreldrepermisjonens støtte. Som ung student var barnehageplass for begge den store lykken! Jeg var desidert ikke i noen «dessertgenerasjon» da.

Jeg fullførte cand. real i 1969, fikk stipend til å ta fatt på doktorgrad ved Universitetet i Uppsala, disputerte 1977, men hadde allerede fast jobb som førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, fra 1974 (Hvem i våre dager får fast jobb før de har avlagt doktorgrad?). Studielånet «fordampet» på grunn av inflasjon. Og etter noen skjærmysler ble jeg utnevnt til professor i biologi i 1987. Kanskje, likevel, litt «dessertgenerasjon»?

Nå har jeg fullført jobben på Universitetet, undervist og veiledet og publisert, og tenker at jeg har gjort jobben. Har samboer, også tidligere universitetsansatt professor, pensjonert siden 2003. Vi sitter med to anstendige statspensjoner, riktignok noe reduserte p.g.a. «samordning», men vi har det bra. Vi har reduserte satser på buss, trikk og tog og diverse kulturopplevelser, og er uten lån!

Nå har jeg, likevel, på mine gamle dager ufrivillig havnet i en «dessertgenerasjon»-situasjon, jamfør forslaget i statsbudsjettet om skattelette for samboende pensjonister.

I disse tider, med fattigdom, nød, asylinnvandring, og store behov for offentlige midler, er det vel ikke vi som bør få skattelette. Og det bør heller ikke de uanstendig avlønnede 5 prosent av Norges rikeste!


Internasjonalen Arne Strand Radikale Røster Redaksjonens utvalgte innlegg Perspektiv Publisert på Dagsavisens debattsider samme dag. Blåmandag Grønn hverdag Publisert i Dagsavisens papirutgave samme dag. Ille til mote Anders Heger Diskuter nå Hege Ulstein Espen S. H. Rusdal Ivar A. Iversen Utvalgte innlegg Reidar Sollie Halvor Finess Tretvoll Henvisning 1 Henvisning 2 Cancun Til Dagsavisen.no Refleks Selvbilder Global Voldtekt Dagens leder

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!