ANNONSE

21-06-2017

Desinformasjon om Ukraina

10. mai sparket Ukrainas innenriksminister, Arsen Avakov, flere politisjefer.

Grunnen var at politiet enkelte steder i Øst-Ukraina hadde prøvd å beskytte krigsveteraner og andre som ønsket å markere Seiersdagen 9. mai – altså seieren i Den store fedrelandskrigen mot Hitler-Tyskland 1941–1945 – mot angrep fra høyreekstremister. Fremtredende ukrainske politikere tok til orde for mer drastiske tiltak, for eksempel å bruke militssoldater mot krigsveteranene. Et medlem av Radaen skrek fra parlamentets talerstol at han ønsket å skyte personer som var mot å forby St Georg-båndene krigsveteranene hadde utstyrt seg med, med maskingevær.

Man skulle tro at dette var så oppsiktsvekkende og skremmende hendelser at norske massemedier ville ha omtalt dem. Jeg ringte til flere av våre riksaviser og gjorde dem oppmerksom på Avakovs sparking av politisjefene, forfølgelsen av krigsveteranene og oppfordringen til å skyte opposisjonen i Radaen. Og jeg sendte dem en video, tekstet på engelsk, der radarepresentanten, iført kamuflasjeuniform, skriker at han vil skyte opposisjonen. Men avisredaksjonene valgte å fortie det hele.

Heller ikke de mange drapene på opposisjonspolitikere og journalister, Høyre Sektors angrep på boligene til opposisjonspolitikere uten at politiet griper inn eller den daglige trakasseringen av russiskvennlige i dagens Ukraina omtales av massemedia.

Tilsynelatende er det slik at drap, vold og trusler som massemedia normalt ville ha omtalt, forties når de rammer motstandere av det russiskfiendtlige Kiev-regimet. Dette er mer enn desinformasjon. Det er rasisme. For norske redaktører og journalister kan motstandere av dagens ukrainske regime og den russiskvennlige befolkningen i Øst-Ukraina knapt ha menneskeverd siden overgrepene de utsettes for, systematisk forties.


nyemeninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!