Debatt

Der arbeidsliv og høyere utdanning møtes, formes fremtiden

Vi må ha mer samarbeid mellom arbeidsliv og høyere utdanning. Derfor er oppfordringen: Jobb sammen for fremtidens høykompetente arbeidskraft.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Se for deg følgende: Du skal på ditt første jobbintervju etter endt mastergrad og arbeidsgiver spør hvordan du skal bruke kunnskapen i det praktiske arbeidet. Problemet er bare at du aldri har omsatt teori til praksis. Du kan verken sette ord på, eller forestille deg hvordan du konkret skal anvende timene på lesesalen til å gjøre jobben.

Samarbeid mellom akademia og arbeidsliv er avgjørende. For det første vil utdanningsinstitusjonene tilføres viktige perspektiver som oppstår når teori og praksis møtes. Arbeidstakerne vil være mer forberedt på arbeidslivet, og arbeidsgiverne vil ta imot kandidater som kan omsette det de har lært. For samfunnet er gevinsten et utdanningssystem og et arbeidsliv som rustes for fremtidens utfordringer. Vi trenger mer samarbeid om hele det høyere utdanningsløpet; bachelor, master og doktor samt etter- og videreutdanningstilbud.

14. november kom Randstad Arbeidsmarkedsanalyse med en rapport som gir nedslående resultater for hvordan arbeidsgivere ser utdanningens rolle når det gjelder fremtidens kompetansebehov i Norge. Kun 36 prosent av de spurte tror at den nye generasjonen arbeidstakere får den kompetansen de trenger ved norske høyskoler og universiteter.

Ved å trekke arbeidslivet inn i studieprogrammene kan studenter lære mer om hva som forventes av dem, for eksempel ved å ha praksis på en arbeidsplass. Vi vil utfordre sektoren til å gi mer rom for arbeidslivspraksis i utdanningene.

Mer samarbeid mellom akademia og arbeidsliv er et klekkeferdig kinderegg. Det vil gagne arbeidstaker, arbeidsgiver og det akademiske miljøet å få en tettere kobling mellom utdanning og arbeidsliv.

Mer fra: Debatt