ANNONSE

Den «usynlige» terroren

Hvert minutt dør fem barn i verden på grunn av underernæring – mer enn 7.000 per dag, over 2,5 millioner barn hvert år.

Utviklingspolitisk seniorrådgiver i Utviklingsrfondet

Nærmest ukentlig kan vi dessverre se store presseoppslag om terrorangrep og drap. En av de siste av slike grusomme hendelser var at 235 personer ble drept i terrorangrep mot en moské i Egypt. Det er bra at media slår det opp. Det er imidlertid et tankekors at en mye mer omfattende «terror» som tar livet av langt flere mennesker hver eneste dag, ikke blir gjenstand for store presseoppslag.

Hvert minutt dør fem barn i verden på grunn av underernæring – mer enn 7.000 per dag, over 2,5 millioner barn hvert år. Når tallene av voksne personer som dør av sult og sultrelaterte årsaker legges til, så blir det over 20.000 mennesker som dør hver dag av slike årsaker.

Ifølge FNs Verdens matvareprogram, WFP, vil 600.000 barn dø av sult i løpet av de kommende månedene i Yemen, Somalia, Sør-Sudan og Nigeria dersom økonomisk støtte ikke umiddelbart blir gitt for å støtte 20 millioner mennesker i disse landene.

Alle land i verden har støttet FNs bærekraftsmål. Mål nummer to er å utrydde all sult innen 2030. De siste offisielle statistikkene viser imidlertid at antall mennesker som sultet i verden økte med 38 millioner fra 2015 til 2016 (siste tilgjengelige tall). Totalt er det omtrent 815 mennesker som sulter.

Det produseres nok mat i verden til at alle verdens innbyggere kan få nok mat. Det er grusomt og fullstendig uakseptabelt at noen dør av sult. Nå må det tas et krafttak! Nødhjelp er nødvendig, men også mer langsiktige tiltak for å stoppe konflikter og terrer, og å stoppe klimaendringene.

Det må også satses mye mer på støtte til bærekraftig familielandbruk i utviklingsland – både fra utviklingslandene sjøl og i internasjonal bistand.

Den mest effektive måten å redusere fattigdom på er å investere i småskala bærekraftig landbruk. Det er på høy tid at norske myndigheter følger anbefalingene til det statlig oppnevnte Bie-utvalget fra 2003 om at andelen av norsk bistand til utviklingsland som går til landbruket burde opp til 15 % i løpet av tre år. I 2016 var landbruksstøtten i bistanden på rekordlave 1,26 % av all bistand.


nyemeninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!