ANNONSE

12-10-2017

Den strenge guden

«Vær forsiktig lille øye hva du ser», sang vi på søndagsskolen. Bildet av den overvåkende, strenge Gud har fulgt mange gjennom hele livet.

De er kanskje vokst opp i et strengt kristent miljø og har aldri helt klart å kvitte seg med bildet selv om de har forsøkt. 31. oktober feires reformasjonen i Trondheim. For i år er det 500 år siden munken Martin skrev sine 95 teser mot avlatshandelen. Han fant fred med Gud og seg selv da han forstod at at han slapp å prestere noe i form av gode gjerninger og fromhetsøvelser!

Men hvor blir det av boten, er det enkelte konservative kristne som spør om i forbindelse med jubileet. For anger og bot var sentralt hos Luther også etter bruddet med moderkirken. For hovedtemaet i jubileumsåret er «Nåde.» Og noen lurer på om nåden nå har kommet på billigsalg? Koster det ikke noe å ta imot Guds nåde? Men denne problemstilling er vel ikke særlig aktuell i dag? Det såkalte moderne menneske forbinder bot med noe ganske annet enn å gjøre bot. Fartsbot er vi mer fortrolig med.

Etter mitt syn er det viktig at biskopene som har kommet med en uttalelse i forbindelse med jubileeet, fokuserer på Guds raushet. Eller som de selv uttrykker det: «Hans forståelse og formidling av evangeliet om Guds betingelsesløse nåde og barmhjertighet.» Og de legger til at dette er et godt budskap for mennesker i vår tid.

Og er Gud raus, kan vi endelig kvitte oss med bildet av den strenge og overvåkende far som følger med oss i alt og er flittig til å bruke pekefingeren! Dette bør gjentas til det nesten kjedsommelige i forbindelse med jubileet. Gud er streng og overvåkende! Men noen vil fortsatt mene at det må være grenser for raushet! De savner en streng botsforkynnelse som trykker mennesket ned!


nyemeninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!