Debatt

Den nye eldreomsorgen

Jeg er enig med eldrerådet: det er lite som tilsier at eldre i Oslo har et lavere bistandsbehov enn eldre i resten av landet.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

I Dagsavisen 2. mars kan vi lese at Oslo kommune gir halvparten så mange timer med hjemmetjenester til eldre som andre store kommuner i Norge. Tre medlemmer av det sentrale eldrerådet i Oslo er bekymret. – Det er skapt en myte om at eldre i Oslo har et lavere bistandsbehov enn eldre i andre kommuner, sier de til avisen.

Jeg er enig med eldrerådet: det er lite som tilsier at eldre i Oslo har et lavere bistandsbehov enn eldre i resten av landet. Forklaringen på at Oslo likevel har gitt mindre hjelp til eldre som bor hjemme enn i andre store kommuner, er politisk. Høyre og det borgerlige byrådet som styrte Oslo gjennom 18 år satte aldri eldre øverst på agendaen. Det var nettopp derfor Arbeiderpartiet gikk til valg på en kvalitetsreform i Oslos eldreomsorg i 2015, som byrådet nå er i full gang med å gjennomføre. Vi tar Oslo fra en institusjonsbasert eldreomsorg til en aktiv alderdom der eldre får være sjef i eget liv.

Frem mot 2019 ansetter vi 500 flere medarbeidere i hjemmetjenesten i Oslo, en vekst på hele 25 prosent. Dermed vil flere eldre kunne bo hjemme lenger, de vil forholde seg til få og faste medarbeidere og eldre vil få mer hjemmesykepleie og praktisk bistand enn tidligere. I tillegg innfører vi i år aktivitetstid, som innebærer at eldre også får hjelp til dagligdagse aktiviteter, som turer, kafébesøk og aktiviteter i hjemmet. Det er en utvidelse av eldreomsorgen som er ny i norsk sammenheng.

Når målet om 500 flere medarbeidere i hjemmetjenesten er nådd, vil Oslo kommune komme opp på samme nivå som andre store kommuner i antall timer gitt i hjemmetjenesten. Vi ser klare resultater av byrådets politikk allerede. I Bydel Østensjø har f.eks. antall timer brukt på eldre som mottar hjemmetjenester økt med nesten 25 prosent siden 2016, det året Dagsavisen hadde som utgangspunkt for artikkelen sin. Den kraftfulle veksten er mulig takket være oslofolks bidrag gjennom en moderat eiendomsskatt.

Vi er med andre ord på vei vekk fra en situasjon der eldre i Oslo får mindre tid enn eldre i andre store kommuner. Dette er ikke et resultat av en naturlig utvikling, men et resultat av byrådets klare prioriteringer. Oslos innbyggere stemte for et rødgrønt byråd, som tar inn eiendomsskatt, får å gi helt nye muligheter for trygghet og aktivitet i livene til byens eldre.

Mer fra: Debatt