Verden

Demokrati på dødsleiet?

Dagsavisen skriver 17. februar om styreformen demokrati som døende. Er debatten på feil spor?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Heidi Taksdal Skjeseth skriver om Steven Levitsky og Daniel Ziblatt og deres bok How democracies die. Skjeseth forteller oss at forfatterne beskriver hvordan diktatorer kom til makten på 1930-tallet i Europa og 1960- og 1970-tallet i Latin-Amerika.

Vi bør selvfølgelig være på vakt mot det som kan avløse demokrati som styreform. Weimarrepublikkens demokrati ble avløst av et tyranni som savner sidestykke. Revolusjonenes historie forteller oss at revolusjoner – på tross av håp om bedre tider – gir oss forverringer.

Men er vi allikevel skuddredde? Er vi en permanent beredskapstilstand, der vi ikke er istand til å forholde oss rasjonelt til en demokratidebatt? Tror vi virkelig at vi har det beste av alle verdener? Ser vi på alt som kan sette dagens system til side, eller kanskje bare modifisere det i en betydelig grad, som Hitlers gjenoppstandelse?

Vi ser nå for tiden en liten tendens til å se i Donald Trump alt som er galt i denne verden. Vi bør huske på at mye var galt før Trump kom til makten. Kan vi være åpne for at det var systemproblemer som faktisk førte til at han overtok?

Er vi istand til å analysere dypere? Eller skal vi bare fortsette å anse Trump som en enkeltperson som det ellers perfekte systemet må reddes fra? Som selve rotårsaken, ikke et symptom på noe dypereliggende?

Det er greit at folk utgir bøker om det demokratiske systems endelikt i Trumps tid som en reaksjon. Det er tross alt flere problemer med ham. Men la oss ikke late som om alt er snudd på hodet med denne mannen i Det ovale kontor.

J.K. Baltzersen er redaktør av antologien Grunnlov og frihet: turtelduer eller erkefiender?

Mer fra: Verden