Anonymt leserinnlegg i New York Times natt til torsdag. SKJERMDUMPT: NEW YORK TIMES

Anonymt leserinnlegg i New York Times natt til torsdag. SKJERMDUMPT: NEW YORK TIMES

Vis bildetekst
Foto:

06-09-2018

«Deep throat» i Washington

Natt til torsdag publiserte New York Times et innlegg fra en person tett på president Donald Trump i Det hvite hus.

Teksten var ikke signert. Å slippe til anonyme stemmer på meningsplass i avisa, er høyst uvanlig for det som av mange er anerkjent som verdens beste avis.

I nyhetsjournalistikken er anonyme kilder ofte en forutsetning for den frie pressen. Å slippe til anonyme kilder, skal likevel være unntak for mediene. Men ekstraordinære tider krever ekstraordinære virkemidler og vi mener det er helt riktig av New York Times å slippe til stemmen fra det vi må tro er Trumps innerste krets. Avisen kjenner kildens identitet. Vi anser det som ukontroversielt å publisere innlegget fordi det er så avgjørende at denne stemmen blir hørt. Hadde man ikke kunnet innrømme anonymitet, ville den forstummet.

Innholdet er ikke overraskende, men føyer seg inn i et altfor kjent mønster siden valget i november 2016. Trump skremmer nå også sine aller nærmeste medarbeidere med sine irrasjonelle funderinger og sitt innfallsstyrte regime. Stemmen fra innsiden hevder å snakke på vegne av flere, og understreker at lojaliteten ligger hos nasjonen og det amerikanske folket, og ikke presidenten. Dette gir nettopp dette varselet stor tyngde.

Varselet betyr nemlig at noen av Trumps aller nærmeste har mistet tilliten til ham. I teksten får Trump ros for mange av sine politiske retningsvalg, men det er hans støpning og skikkethet som utfordres. Dette gir næring til muligheten for at det 25. grunnlovstillegget kan komme til bruk. Loven fra 1967 sier at et flertall av presidentens ministere i samarbeid med visepresidenten kan avsette statsoverhodet hvis han ikke lenger vurderes som skikket til å utføre sine plikter. Det er et uvirkelig scenario som med innlegget i New York Times har rykket nærmere.

Men det er også høyt spill. Jakten på lekkasjen internt i Det hvite hus vil mest sannsynlig bli uten sidestykke. Administrasjonen av landet vil bli satt til side. I tillegg vil Trumps paranoia øke gjennom denne nye kunnskapen. For en leder som allerede er definert som ustabil, er denne situasjonen absolutt grunnlag for forverring.


nyemeninger meninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!