ANNONSE

19-05-2017

De kongelige er også mennesker

Hege Ulsteins kommentar lørdag 13. mai var en viktig påminnelse om at man må skille mellom person og prinsipp i debatten om kongehuset.

Ulstein har helt rett i at det er fullt mulig å være mot et arvelig monarki som prinsipp, samtidig som man mener at kongen og dronningen gjør en god jobb i oppdraget de er gitt.

Ulsteins kommentar mangler likevel et viktig perspektiv – nettopp at de kongelige også er mennesker. Hvordan er det mulig å argumentere prinsipielt for at noen få utvalgte personer fra sin fødsel skal tvinges inn i en jålete seremonirolle de verken har bedt om eller ønsket, til et liv i offentlighet, utelukkende av hensyn til en symboltradisjon som stammer fra middelalderen?

Den delen av debatten om kongehuset mangler ofte, spesielt fra høyresiden: Hvorfor skal ikke Ingrid Alexandra gis den samme friheten og det samme valget som alle vi andre har; om hun ønsker å være for seg selv, eller ta plass i offentligheten, om hun ønsker å jobbe som tolk for UDI eller kjøre taxi for Uber, om hun ønsker å flytte til utlandet med sin ektemake, eller jobbe som ingeniør i Ulsteinvik etter at hun er ferdig med studiene?

Det er mange grunner til å gjøre Norge til en republikk. Hensynet til mer valgfrihet er én av dem.


nyemeninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!