Fortsetter svensk offentlighet å spille Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson god, kan SD gjøre et virkelig brakvalg.

Fortsetter svensk offentlighet å spille Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson god, kan SD gjøre et virkelig brakvalg.

Vis bildetekst
Foto: Björn Lindgren/TT/NTB scanpix

16-05-2018

De har sluppet Jimmie fri

I høst går svenskene til valg. Sverige-demokraterna har allerede vunnet.

«Hur ska Sveriges migrationspolitik se ut?»

Sverige har på kort tid gått fra berøringsangst til å krabbe rundt på alle fire i møkka. Sveriges Television startet den lange valgkampen i Sverige den siste søndagen i april. De gikk ikke rundt grøten da de stilte spørsmålet om innvandringen. Tonen ble satt. Hva som er det viktigste spørsmålet for Sverige, ble definert. Statskanalen la lista for det skjebnesvangre svenske valget.

Skjebnesvangert fordi ytre høyre-krefter nå banker på Folkhemmets dør med full kraft. Jimmie Åkessons innvandringsfiendtlige parti vil inn. Ikke bare inn i Sveriges nasjonalforsamling der de for lengst har fått representasjon, men inn i regjering. Fortsetter valgkampen slik SVT har lagt opp til, vil Sverige i høst ha et regjeringsparti med nazistiske røtter. Gang på gang får Åkesson opplegg for smash. Og publikum elsker poengene han scorer.

Svenskene fikk «Duell om invandringspolitiken» som første smak. Duellantene var nettopp Jimmie Åkesson og Moderaternas leder Ulf Kristersson. Sistnevnte presiserte at han ikke delte Sverigedemokraternas (SD) verdier. Han søker mot sentrum, og et flyktningforlik i Riksdagen med Socialdemokraterna. Men i sak er de ganske så enige ute på høyre side. Det må bare ikke innrømmes fra den moderate partilederen. Noe regjeringssamarbeid kommer ikke på tale, men mange av hans velgere sitter på gjerdet og venter. De kan fort ta ytterligere ett steg til høyre og inn i armene på Åkesson. Tjue prosent av Moderaternes velgere syns SD har best migrasjonspolitkk. Det er politisk balansekunst. Svensk politikk ligner på den norske. Slik den var da Frp lenge ble holdt på en armlengdes avstand. Da man ikke delte verdiene. Før man likevel gjorde det fordi det var veien til makt.

Uka etter var det igjen debatt på SVT. Nå skulle alle de åtte partilederne møtes. «Jobb och velfärd». «Lag och ordning». «Klimat och miljö». Og selvsagt, «Migration». Paneldebatten viste med klarhet at det blåser en blåbrun vind over Sverige. Seerne ga Åkesson tommel opp. I Expressens måling utropte seerne SD-lederen som debattvinner. 54 prosent mente han var best. Tett fulgt av Ulf Kristersson. Også på SVTs egen måling kom Åkesson best ut. Særlig i spørsmålet om migrasjon, fordi han «fortalte sannheten». Ytre høyre-mannen vant også suverent debatten om «lov og orden», ifølge TV-seerne.

Jimmie Åkessons parti har vind i seilene på vei mot valget 9. september. På svenske Poll of polls, som måler snittet av alle meningsmålinger, har partiet nå 17,8 prosent av velgerne i ryggen. Men fortsetter svensk offentlighet å spille han god, kan SD gjøre et virkelig brakvalg. 20 riksdagsrepresentanter i 2010, ble i sjokkvalget i 2014 til 49 og status som landets tredje største parti. Nå er partiet målt til 67 mandater. Samtidig er Moderaterna på vei ned, og det skiller bare fire prosentpoeng mellom de to høyrepartiene. SD kan være nest største parti når sommeren blir til høst. Kurven er stigende. Enkeltmåling viser at partiet allerede er forbi med 23,1 prosent. For de andre borgerlige partiene var det lett å snu ryggen til SD da partiet var lite og kanskje også halvstort. Men kan de det hvis SD blir største parti blant dem? Hvor sterke er prinsippene?

Det er ikke bare mediene som spiller Åkesson god. Hans politiske motstandere velger med åpne øyne å spille spillet på hans halvdel. To dager før SVT-debatten, kalte statsminister og leder for Socialdemokraterna, Stefan Löfven, og integreringsminister Helene Fritzon til pressekonferanse. Beskjeden var klar: De skulle bli tøffe i migrasjonspolitikken, og lanserte en rekke nye tiltak. Da Moderaternas Kristersson i helga holdt hoff i Göteborg sammen med 2400 delegater, var hans viktigste budskap nettopp flyktningene og innvandrerne. Integrasjonen var nå det viktigste politiske spørsmålet. Slipt og etset bort fra politikkens overflate var hans tidligere partileder og statsminister Fredrik Reinfeldts ord til det svenske folket i 2014 om å «åpne deres hjerter» for flyktningene som trenger hjelp. Fire år etter hadde Kristersson med seg tøffe krav om obligatorisk språkopplæring til Göteborg, og sa til salen: «Integrationen är vår tids ödefråga». Vår tids skjebnespørsmål. Det er vel akkurat det Sverigedemokraterna har sagt i et drøyt tiår. Ett poeng Jimmie Åksesson er suveren på å få fram ved enhver anledning. Og dem blir det mange av.

Statsminister Löfven kom svært dårlig fra den første partilederduellen. Ifølge Expressens barometer var han nest dårligst, og verre enn han har vært på tre år. Han ble knust av Åkesson på migrasjon. Og kanskje verre, bak både Åkesson og Kristersson på jobb og velferd. Da er det vanskelig å se hvilket saksområde de tradisjonsrike sosialdemokratene skal vinne valget på. Sikkert er det i hvert fall at Löfvens linje med tøffere retorikk i møte med «skjebnespørsmålet», er en dødslinje.

Ikke bare taper han valget. Han splitter også partiet. Socialdemokraternas parlamentariker Sara Karlsson har fått nok av det hun overfor svenske medier kaller «lange steg mot avgrunnen». Partiets nye linje er uholdbar for henne. Etter 12 år i Riksdagen er det over. Hun forlot i forrige uke sitt sete i protest. Partiet har passert grensen for hva hun kan stille seg bak. Jimmie Åkesson splitter. Hersker. Og er på vei inn over terskelen.


nyemeninger Meninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!