18-07-2013

De fire store

De er norske, de er helter, men de er ikke noe å være stolt av.

I helgen var jeg i Istanbul og snakket med tyrkere om Gezi-parken og opprøret mot statsminister Erdogan, men også om Norge, siden samtaler helst skal gå to veier. Stort vet ikke den jevne tyrker om vårt land. «Kaldt» var en gjenganger. «Verdens dyreste hovedstad», ble også nevnt. Og nesten alltid: 22. juli. «Horrible». Tyrkere er vant til drap, bomber og politisk uro. For dem var det oppsiktsvekkende at noe slikt kunne skje i Norge - et land de ikke vet noe særlig om, men som de forbinder med velstand, velferd, vafler, natur og idyll, samt mange minusgrader.

Et ungt filmregissørpar ville snakke om Norge lenge. De var inspirert av nordisk filmestetikk, og i sin debutspillefilm jobbet de hardt for å få skuespillerne til å være innesluttede og fåmælte, og å få til et kjølig, fargeløst filmuttrykk - begge deler nokså utyrkisk. To ting var de overrasket over: At mange nordmenn i begynnelsen trodde det var muslimske terrorister som sto bak 22. juli (liker ikke nordmenn muslimer?), og så hadde de lest et sted at selvmordsraten var høy i Norge (nordmenn har alt, men er likevel ulykkelige?).

Vidkun Quisling, Anders Behring Breivik og Varg Vikernes. Denne uglamorøse gullrekka er ikke produsert her på huset, den er hentet fra en fersk twitter-melding fra Torgeir Larsen, statssekretær i Utenriksdepartementet. Meldingen er pregnant, likevel aner man fortvilelsen som ligger under. Siden 22. juli har Utenriksdepartementet jobbet målbevisst og seminar-iherdig for å bøte på det faktum at høyreekstremismens ansikt i Europa for tida er erkenorsk. Det er ikke bra for imaget, det er ikke bra for businessen, det er ikke bra for vår rolle som konfliktmegler, brubygger og fredsnasjon. Utenriksdepartementet vil vise seg fram som proaktive. «Er det noe vi skylder ofrene etter 22. juli, er det å stå opp mot ekstremisme og hatideologi i vårt eget Europa», skrev Torgeir Larsen i en Dagbladet-kronikk i november 2012, i forbindelse med at Norge arrangerte et større seminar om høyreekstremisme i Budapest. Derfor kan vi gjette på at det var noen dresskledde nordmenn som rev seg mer i håret enn andre da nyheten om Varg Vikernes sprakk tirsdag, og de jobber alle ved Victoria terrasse. To skritt fram, minst fire tilbake.

I skrivende stund er mye uklart rundt arrestasjonen av den drapsdømte satanisten/nynazisten med de mange navn; Kristian Larsson Vikernes, Varg Kvisling Larssøn Vikernes, Greven, Count Grishnackh, og nå sist Louis Cachet. I den første meldingen sto det at han skal ha planlagt en massakre, dernest ble det sagt at mistanken dreide seg om en terroraksjon. Nå sier politiet at bakgrunnen for at de gikk til aksjon mot ekteparets gård i den franske landsbyen Salon-la-Tour, dit de flyttet etter å ha solgt gården i Telemark i 2010, er hans ekstreme blogginnlegg, at kona har skaffet seg fire-fem våpen og at Vikernes var mottaker av Anders Behring Breiviks manifest, sendt ut av massemorderen selv på formiddagen 22. juli 2011. I tillegg spekuleres det i at spesielt bloggposten 13. juli skal ha utløst politiaksjonen. Der skrev Vikernes at togulykken utenfor Paris, der seks mennesker omkom, ikke var en ulykke, men en sabotasjeaksjon. Muslimske ungdom sto bak, mente han, for å plyndre døde og skadde togpassasjerer. «Jeg er så sinna, og har vært det i hele dag. Jeg forstår bare ikke hvorfor Europa ikke gjør opprør mot dette. Folk har mistet sin ytringsfrihet og beskyttelse under loven. De lever som slaver for jødisk-eide banker og jødiske aksjeeiere», skrev han, og føyde til: «Vi må handle, før det er for sent». Hvis dette er alt politiet har på Varg Vikernes, vil han nok slippe ut om et par dager. Det er ikke forbudt å skrive idiotiske ting på nett, anskaffe seg våpen på lovlig vis eller å motta et manifest på e-post.

Uavhengig av skyldspørsmålet: Flere har de siste dagene spurt seg hva det er med jordsmonnet i Norge som gjør at hatretorikere har så gode vekstkår. Tre internasjonalt kjente ekstremister er nevnt. Vi kan føye til én av Europas mest innflytelsesrike islamofobe ideologer; den norske bloggeren Fjordman. Quisling, Breivik, Vikernes og Fjordman er forskjellig i form og innhold, men fellestrekket er hatet mot minoriteter og sosialdemokratiet, og dyrkingen av det ariske, norrøne og det «ekte» europeiske. Fascinasjonen for den ariske rase er gammel og lite aktverdig, og dessverre langt fra utdøende. Norge og nordmenn har alltid hatt en særegen posisjon i dette blonde, muskuløse universet, og dette kan forklare hvorfor vi har fått internasjonal stjernestatus. Men det forklarer ikke hvorfor aggresjonen i utgangspunktet bobler under vårt moderne, harmoniske overflodssamfunn.

Da er vi tilbake til selvmordsstatistikken og fordommene. Og at Norge har høyest antall overdosedødsfall i verden. At påfallende mange sliter med psykiske problemer. Og ufrivillig faller utenfor arbeidslivet. Rett og slett er ulykkelige. Det er vondt å ikke lykkes i Norge. Fattigdom, religion og uvitenhet kan være en kilde til mistenksomhet, vold og hat, men det kan også monotone rutiner, rikdom og overfladiskhet. Fjordman, Vikernes og Breivik havnet i klinsj med fellesskapet, falt utenfor og skapte seg alternative, mindre brorskap, der de erstattet konsensuskunnskap med et konfronterende, konspiratorisk verdensbilde. Norge er verdens beste land å bo i. Men sannheten er at det innimellom kan være litt kjedelig. Det gjør noen fly forbanna.


Internasjonalen Arne Strand Radikale Røster Redaksjonens utvalgte innlegg Perspektiv Publisert på Dagsavisens debattsider samme dag. Blåmandag Grønn hverdag Publisert i Dagsavisens papirutgave samme dag. Ille til mote Anders Heger Diskuter nå Hege Ulstein Espen S. H. Rusdal Ivar A. Iversen Utvalgte innlegg Reidar Sollie Halvor Finess Tretvoll Henvisning 1 Henvisning 2 Cancun Til Dagsavisen.no Refleks Selvbilder Global Voldtekt Dagens leder

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!