07-04-2012

Døende skandinaver i utenlandsk fengsel

Den danske menneskerettighetsforkjemperen, Abdulhadi Alkhawaja, er i livsfare etter åtte uker med sultestreik i fengselet i Bahrain. Norge må støtte Danmark i deres forsøk på å få han løslatt.

8. februar 2012 innledet Alkhawaja en sultestreik til «frihet eller døden», som han erklærte det. Menneskerettighetsforkjemperen er grunnlegger og president av Bahrain Center for Human Rights og regional koordinator for Front Line Defenders. Nå, etter 59 dager uten føde, er helsen hans i en kritisk fase. Han har mistet 25 % av kroppsvekten, fått nyreskader og det er blod i urinen hans. Det er fare for at han når som helst kan gå i inn i permanent koma på grunn av lav blodsukker og blodtrykk, eller få hjertestans og dø som følge av svak puls. Han har allerede kollapset flere ganger i fengslet.

Alkhawaja ble arrestert 9. april i fjor i sitt eget hjem av bevæpnede og maskerte politimenn. De banket han opp foran hans familie, noe som resulterte i at aktivisten måtte gjennomgå en ansiktsoperasjon som varte i fire timer. Pågripelsen kom som et ledd i myndighetenes arrestasjonskampanje etter to måneder med protester i øystaten. Demonstrantene krevde politiske reformer som innebar mindre makt til kongefamilien som sitter med de viktigste statsrådspostene, og en fullmektig og folkevalgt nasjonalforsamling som velger statsministeren.

Menneskerettighetsforkjemperen ble 22. juni dømt til livstid i fengsel, sammen med syv andre av landets fremste opposisjonspersoner. De urettmessige rettssakene fant sted i en militærdomstol bak lukkede dører, tross alle de tiltale var sivile. I fengselet har Alkhawaja blitt utsatt for fysisk og mental tortur, og blitt truet med voldtekt. Amnesty International betegner han som en «samvittighetsfange, fengslet kun for å ha utøvd sin rett til ytringsfrihet», og oppfordrer bahrainske myndigheter til å løslate han ubetinget.

Abdulhadi Alkhawaja er en dansk statsborger etter å ha flyktet til landet sammen med familien i 1991 og bodd der i åtte år. Danmark med utenriksminister Villy Søvndal skal ha iverksatt alle diplomatiske segl for å få han løslatt. Norge som et skandinavisk naboland og fredsnasjon må støtte Danmark med dette, og Jonas Gahr Større må presse Bahrains styresett til å løslate menneskerettighetsforkjemperen før det er for sent.

For mer informasjon, se:


Internasjonalen Arne Strand Radikale Røster Redaksjonens utvalgte innlegg Perspektiv Publisert på Dagsavisens debattsider samme dag. Blåmandag Grønn hverdag Publisert i Dagsavisens papirutgave samme dag. Ille til mote Anders Heger Diskuter nå Hege Ulstein Espen S. H. Rusdal Ivar A. Iversen Utvalgte innlegg Reidar Sollie Halvor Finess Tretvoll Henvisning 1 Henvisning 2 Cancun Til Dagsavisen.no Refleks Selvbilder Global Voldtekt Dagens leder

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!