ANNONSE

19-10-2016

Colombia, Cuba og Chavez

Cuba og Venezuelas rolle i fredsprosessen i Colombia er i liten grad blitt omtalt i norske medier.

Skribent

Chavist-regimet i Venezuela sluttet å tilby Farc å bruke Venezuelas territorium, og avsluttet andre former for militær og politisk støtte til Farc. Skjedde Hugo Chavez’ beslutning om ikke å fortsette å støtte Farc, under innflytelse av den slue strategen Raul Castro?

Chavistene har siden Hugo Chavez kom til makten, ved billige oljeleveranser holdt Castro-dynastiet ved makten i et økonomisk bankerott Cuba. Castro-dynastiets innflytelse i Venezuela har siden begynnelsen av 2000-tallet vært og er fremdeles betydelig. Kunnskapen om hvordan overvåke og undertrykke befolkning og særlig opposisjon, som Cuba lærte under kalde krigen av KGB og Stasi, videreformidlet Castro-dynastiet til chavistene i bytte mot billig olje.

Raul Castro er Latin-Amerikas dyktigste og slueste politiker. Etter å ha overtatt etter storebror Fidel i 2008, og etter å ha forstått at Hugo Chavez hadde kort tid igjen å leve, signaliserte han til Obamas administrasjon ønsker om tilnærming. De cubanske legene behandlet Chavez og visste det få andre visste, før alle andre.

Fredsprosessen i Colombia der Cuba har vært tilretteleggere, Obamas, Paven og EUs tilnærmingspolitikk overfor Cuba, har Raul utnyttet til å renvaske og legitimere Cubas udemokratiske og brutalt undertrykkende regime. Raul har manøvrert seg i en posisjon der han er blitt en uvurderlig «politisk spiller» på den internasjonale arena. Både i Washington, Brussel, Roma, Moskva og Paris blir den brutale diktatoren omtalt med respekt. Utover uforpliktende appeller fremført med «innestemme», kritiserer ingen statsledere reelt lenger mangel på demokrati, respekt for menneskerettigheter og undertrykkelse av opposisjon.

Raul har lyktes med å få USAs president til å starte en irreversibel prosess, som vil ende med å heve USAs embargo, uten foreløpig å ha gitt etter for krav om demokrati og menneskerettigheter. Rundt 2010 ble Cuba presset av Paven og EU til å slippe fri mange og viktige politiske fanger. Fidels slue lillebror har nå oppnådd det som for han har vært viktig, nemlig å kunne øke omfanget og brutaliteten i undertrykkelsen av opposisjonen på Cuba uten innblanding fra det internasjonale samfunnet. Castro-dynastiet har lyktes i å opprettholde og styrke jerngrepet politistaten Cuba har på sin befolkning.

Den internasjonale posisjonen Raul Castro har manøvrert seg til står i skarp kontrast til den politisk inkompetente Nicolas Maduros stadig mer isolerte internasjonale posisjon. Den karismatiske fantasten Hugo Chavez ble utnyttet av de slue Castro-brødrene til å sette den for dem fristende olje-formuen over styr. Cubas innflytelse i Venezuela har vært til stor ulykke for Venezuelas befolkning, og i særlig grad de fattige. Castro-regimet bidrar til fred i Colombia, men er fortsatt et totalitært diktatur. Siden Obamas besøk på Cuba i mars har undertrykkelsen av opposisjonelle økt i omfang og i brutalitet.


nyemeninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!