Debatt

CO2-rensing mer nødvendig enn noensinne

Både industrien og avfallsbransjen trenger teknologi for å fjerne CO2. Det haster, og nå er våre svenske naboer også interessert.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Fredrik Lundberg prøver å tegne opp en konflikt mellom CO2-fangst og fornybar energi. Denne konflikten finnes ikke i Norge. Siden vi har overskudd av fornybar energi er det ikke kraftbransjen som trenger CO2-fangst her, det er industrien. De tre aktuelle norske CO2-fangstprosjektene handler om avfall, sement og kunstgjødsel. Her kommer utslippene fra selve materialene, ikke bare fra energien som brukes. Disse bransjene vil altså ha utslipp selv i land der energien er ren.

Klemetsrudanlegget er Oslos største utslippspunkt. Selv om mye gjenvinnes vil det alltid finnes restavfall som ikke kan eller bør gjenvinnes. Å gjøre dette om til fjernvarme og strøm er god ressursutnyttelse. Alternativet – lagring i deponi – gir store metanutslipp.

Med CO2-fangst kan avfallsbransjen bli utslippsfri, og faktisk bidra til å trekke CO2 ut av atmosfæren. 60 prosent av avfallet på Klemetsrud er biologisk, og Oslo kan derfor få verdens første karbonnegative anlegg.

Får vi et slikt anlegg i Oslo, kan teknologien eksporteres. Europa har 450 energigjenvinningsanlegg, og med karbonfangst kan man fjerne 80 millioner tonn CO2 per år bare i Europa. Fortum eier Klemetsrudanlegget og sju andre anlegg i Nord-Europa. De ser et stort marked for CO2-rensing i avfallssektoren.

Lundberg påstår at CO2-fangst er «en forlatt strategi i Sverige», men det er bare uker siden riksdagsmedlem Johan Hultberg (M) var i Norge og tok til orde for et norsk-svensk samarbeid om CO2-lagring. Sveriges mål er nullutslipp innen 2045 og CO2-fangst er en viktig del av løsningen, ifølge Hultberg. Neste uke kommer Göteborgs varaordfører til Oslo for å snakke om samme tema. Norge har lagret CO2 under Nordsjøen i 20 år, og har stor lagringskapasitet. For Sverige er det trolig billigere å lagre sin CO2 i Norge enn å finne egne lagringssteder.

Kullkraftverk med CO2-fangst er ikke fremtiden, og kullkraft vil bli utkonkurrert av vind, vann og sol. Men i vannkraftlandet Norge kommer utslippene i hovedsak fra industri og transport – ikke fra kraftproduksjon. Selv med bedre teknologi vil det være industriutslipp man ikke blir kvitt, og det er disse utslippene Norge vil kutte ved å la Yara, Norcem og Fortum teste CO2-fangst.

Testene har vært svært vellykkede – nå er vi klare for handling.

Mer fra: Debatt