Debatt

Catalonias hemmelige allierte

Det er ikke tilfeldig at Puigdemont dro til Belgia. Der visste han at han hadde gode venner.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

I sin kommentarartikkel «Fornuft og følelser» trekker Åsne Gullikstad en sammenlikning mellom selvstendighetsbevegelsene i Catalonia og Skottland – fordi Skottland kunne lett oppfattes som en alliert til Catalonia.

Det har gått norsk presse hus forbi at Catalonia har faktisk en annen alliert i Europa. Det er ikke tilfeldig at Puigdemont dro til Belgia. Der visste han at han hadde gode venner. «Der» – det betyr helt spesifikt Flandern, altså den flamsktalende delen av Belgia.

Hvorfor? Helt siden Belgia ble opprettet i 1830 har folk i denne delen av landet følt seg fremmed i eget land – med et språk og en kultur som de måtte kjempe for å få anerkjent. Bevisstheten om og kampen for selvbestemmelse har vært der, helt fra 1830 og til i dag (og dette til tross for at flamlenderne alltid har utgjort majoriteten i landet, rent tallmessig). Derfor har man i Flandern alltid følt et åndsslektskap med andre folkeslag som ikke var/er herre i eget hus. Catalonia er et av dem.

Lederen av det største regjeringsparti i Belgia (N-VA, «Ny flamsk allianse»), Bart de Wever, ble spurt i et intervju i flamsk TV om hvordan han vil forholde seg hvis Puigdemont skulle be om politisk asyl. Han svarte, kryptisk samtidig, men avslørende: «Han er en god venn av oss. En god venn lar man ikke i stikken uansett.»

Alt dette har faktisk gått under norsk presses radar. Det er påfallende. Og typisk.

Mer fra: Debatt