Kultur

Campus Oslo – prosjektet må stoppes

Vi finner at det er svært lite skrevet på Nye meninger om Campus Oslo og høringsuttalelsene til idefaserapporten for gigantsykehuset på Gaustad. Da det var kommet inn 51 uttalelser i begynnelsen av november, var 33 negative.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Et gjennomgående syn i uttalelsene er at Oslo-området trenger lokalsykehus. Å utrede lokalsykehus inngikk ikke i mandatet til prosjektgruppa som arbeidet med Campus Oslo. Prosjektet handler ikke om de reelle behov for sykehus i Oslo. For oss virker det også dårlig gjennomarbeidet.

Dette er et brev som ble sendt til Helse Sør-Øst og Oslo universitetssykehus 20. november i år.

Det falt naturlig å støtte Oslo byråds uttalelse til Campus Oslo-rapporten – etter at noen av oss også hadde levert en uttalelse. Vi er enige med byrådet i deres delkonklusjon at Aker må gjenreises som lokalsykehus.

Hvorfor lokalsykehus på Aker?

Kommunen peker på befolkningsøkningen generelt og i Akers nærområde spesielt, i Hovinbyen og Groruddalen. Byrådet påviser også at Aker er det sykehus som har klart best tilgjengelighet for et flertall av Oslos befolkning, ved reiser både kollektivt og med bil.

Akertomta er regulert til sykehusformål og eies av Oslo Universitetssykehus. Her er bygninger som kan rehabiliteres til sykehusavdelinger, og areal for utbygging. Aker vil være stedet der en enklest kan øke sykehuskapasiteten uten for store investeringer og uten at nærområder blir berørt.Beboerne i området behøver ikke engste seg for at husene må rives. Vi har plassen som trengs på sykehusområdet for å kunne bygge ut og gjenreise Aker sykehus.

Bydelene Stovner, Grorud og Alna tilbake til Oslo

Vi mener disse bydelene igjen må komme tilbake til Oslo sykehusområde og Aker sykehus. Ahus er overbelastet, og har opprettet provisoriske ordninger for pasientene fra Groruddalen. Ordningen med å sendeakuttpasientertilDiakonhjemmet og Lovisenberg er ikke menneskeverdig.Dette er også kompliserende for oversikten over pasienters tilstand.

For kommunehelsetjenesten må det være bedre å ha egne innbyggere knyttet til et sykehus innen egen kommune. Befolkningen fra groruddalsbydelene må raskest mulig få ETT lokalsykehus å forholde seg til.

Lokalsykehusfunksjoner i Oslo og Campus Oslo

Lokalsykehusfunksjoner er ikke utredet i idefaserapporten om Campus Oslo.

Høringsuttalelsen fra Oslo kommune, og flere uttalelser, påpeker at lokalsykehusfunksjoner må utredes og dekkes bedre. I et brev fra Oslo kommune til HSØ av 20.10.14 sies også at lokalsykehusfunksjonene må styrkes.

Vi velger å sitere fra Legeforeningens utredning Sykehus for fremtiden 2014, side 25:

“Om lag 70 % av pasientene som legges inn ved norske sykehus har en uavklart og ofte sammensatt indremedisinsk lidelsemed både kronisk sykdom og akutt forverring av en eller flere lidelser.Disse trenger breddekompetanse for å få en beslutning om rett behandling. Det kan være vanskeligere å sikre helhetlig tilnærming ved store sykehus med mange grenspesialister enn ved små sykehus hvor færre, men erfarne spesialister daglig bruker sin breddekompetanse.»

Erikstein-utvalget som i 2007 la fram sin rapport ”Lokalsykehusenes akuttfunksjoner i en samlet behandlingskjede”, mente at50-70 % av pasientene som trenger akuttinnleggelse kan ferdigbehandles ved lokalsykehusene.

Campus Oslo-rapporten beskriver sykehus med store spesialiserte klinikker.Store klinikker på store sykehus samarbeider ikke godt om enkeltpasienter med sammensatte lidelser, det viser erfaringer både fra Ahus og OUS. Slikt samarbeid er lettere i lokalsykehus.

Når en viser til at Diakonhjemmet og Lovisenberg skal kunne dekke mangler i lokalsykehusbehovet, er dette uholdbart. Vår gruppe har i brev til Helse Sør-Øst av 9.8.14 påvist at de to ideelle sykehusene ikke har sykehussenger/plasser under bygging, og at en heller ikke finner offentlig tilgjengelige planer for utbygging.

Det er nødvendig at lokalsykehus opprettes i Oslo. Vi ber om at Helse Sør-Øst pålegger Oslo universitetssykehus å stanse arbeidet med Campus Oslo før det det sløses bort flere millioner på urealistiske planer. Oslo universitetssykehus må utrede sykehusutbygging ut fra byens og landets befolknings behov.

Usikkerhet om prognoser

I et brev fra byrådsavdeling for eldre og sosiale tjenester av 20.10.14 til HSØ legges det stor vekt på usikkerheten i og forskjellen mellom forskjellige prognoser. Brevet avsluttes slik:

«For Oslo kommunes innbyggere er det viktig med en riktig dimensjonering av tilbudet i spesialisthelsetjenesten og en hensiktsmessig sykehusstruktur i hovedstadsområdet.Oslo kommune ser positivt på at Helse Sør-Øst har foretatt en grundig utredning av fremtidig kapasitetsbehovet. Som det fremgår over er det imidlertid flere forhold som vi gjerne vil drøfte fremover og enkelte områder der Oslo kommune har bekymringer knyttet til hvor realistiske de foreslåtte løsninger er.»

Vi tilføyer at det for oss virker uforståelig at man skal klare å dimensjonere ned sykehusene så mye som Sintef mener med den befolkningsøkningen som ventes. Vi deler derfor kommunens bekymring om urealistiske prognoser.

Konklusjon

- Vi ber Helse Sør-Øst gripe inn overfor Oslo universitetssykehus for å styre planleggingen av byens sykehus i samsvar med befolkningens behov.

- Planlegging og utredning av Campus Oslo må stoppes.

- Prosessen for å gjenreise Aker som fullverdig lokalsykehus må settes i gang så snart som mulig.Dette fordi det er en åpenbart nødvendig og riktig løsning på kort og mellomlang sikt, og fordi det er sterkt ønsket fra Oslo kommune og befolkningen.

- Bydelene Stovner, Alna og Grorud må tilbakeføres til Oslo sykehusområde

- Lokalsykehusdekningen i Oslo må utredes og forbedres.

- Planene framover må ta høyde for usikkerhet på mange fronter, for eksempel befolkningsutvikling, økonomi og teknologi.

Forfattere av brevet var Randi Werner-Erichsen, Bente Odner og Elin Risåsen.

Vi er medlemmer av Aker sykehus venner.

Mer fra: Kultur