Debatt

Byrådet inn med målrettet innsats for å styrke Oslo sør

I flere nyhetsoppslag beskrives Søndre Nordstrand som en bydel med store levekårsutfordringer, barnefattigdom, høyt frafall i skolen og høy ungdomskriminalitet.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Innlegget er skrevet i samarbeid med Lillian Bredal Eriksen, medlem av bydelsutvalget i Søndre Nordstrand (MDG)

På Bjørnholt skole har ledelsen satt opp adgangskontroll for å skape en tryggere skolehverdag. Politiet har i løpet av sommeren hatt en storaksjon mot kriminelle i Oslo øst hvor 90 personer ble pågrepet. Dette er en situasjon som byrådet tar på alvor. Oslo skal være en trygg by og en god by for alle.

Derfor har byrådet gjennom kriteriesystemet økt bevilgningene til bydel Søndre Nordstrand, forlenget Oslo sør-satsingen ut 2018 og bevilget penger til idrettsanlegg, blant annet Holmlia bad. Det planlegges også for en områdesatsing i 2019.

Bydel Søndre Nordstrand har i en årrekke hatt økonomiske utfordringer, noe som blant annet skyldes Oslos kriteriesystem hvor bydeler med eldre innbyggere har fått høyere bevilgninger enn bydeler med mange barn. Dette sammen med høye utgifter til barnevern og sosialhjelp førte til at bydelen pådro seg gjeld.

Med endringer i kriteriesystemet kan bydelen se frem til å være gjeldfri innen 2019, noe som betyr at Søndre Nordstrand vil ha mer penger til opprustning av barnehager, uteområder og til å bevilge ekstra penger til tiltak bydelen har behov for. Når det nå også planlegges for en områdesatsing, vil bydelen kunne få et betydelig løft i løpet av få år.

Miljøpartiet De Grønne er opptatt av å bygge gode og trygge nærmiljøer. Forebyggende tiltak som høy kvalitet i barnehagene, ekstra lærerressurser der det trengs og alternativ undervisning med voksenkontakt, flere ungdomsklubber og aktivitetshus der folk kan møtes uavhengig av alder og bakgrunn, er viktig for å skape gode oppvekstmiljøer. En oppvekst med gode opplevelser i nærmiljøet er av betydning for hvordan man klarer seg senere i livet.

Derfor er også det fysiske oppvekstmiljøet så viktig. Kvalitet på uteområdene, møteplasser både ute og inne, lekeplasser, idrettsanlegg som gir omgivelser som barna og ungdommene er stolte av gir tilhørighet, verdighet og stolthet, noe som igjen bidrar til mindre hærverk og utenforskap. Dette er vi opptatt av og har derfor bevilget penger til opprustning av enkelte uteområder i revidert budsjett.

Byrådet og MDG mener også at deltakelse bidrar til gode nærmiljøer. Derfor er vi opptatt av å invitere til debatt og innspill til kommuneplanen, hvor deltakelsen har vært stor.

Mer fra: Debatt