Innenriks

«Bye, bye Miss American Pie»

“Bad news on the doorstep – I couldn’t take one more step / Something touched med deep inside – the day the music died”

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.
Strofene fra Don McLeans klassiske ballade var det første som kom i hodet mitt i morges etter en lang og slitsom natt med resultater fra valget i USA. Min siste kronikk om situasjonen før valget ble titulert: «Demokrati i USA: Et system i krise» (Dagsavisen 4.10). Utfallet av valget bekrefter med slående virkning logikken i argumentet. Og dette til tross for at mange ville kunne påstå det stikk motsatte: at utfallet faktisk bekrefter at demokrati er helt i orden i USA.
En slik påstand reiser imidlertid spørsmålet om hvordan vi evaluerer et demokrati der styringsprosedyrene gir et resultat som direkte bidrar til å underminere grunnleggende demokratiske verdier. Situasjonen i USA i dag er tilsvarende det som skjedde i Tyskland i da Adolf Hitler og hans Nasjonalsosialistiske parti ble lovlig valgt av folket. Regimet som valgsystemet bidro til å legitimere viste seg å være ett av de mest undertrykkende og umenneskelige i historien.
Systemet i USA er sannsynligvis for demokratisk «robust» til at noe lignende kan skje under Donald Trumps ledelse. Men som vi nå vet er alle spådommer om hva som kan skje i amerikansk politikk framover ren spekulasjon. Det eneste vi vet er at mannen som skal overta Det hvite hus i januar neste år har forfektet verdier og standpunkter som er klart antidemokratiske i karakter. Videre vet vi at han aldri har måttet stå til ansvar for sine handlinger overfor andre enn seg selv og rettsvesenet - m.a.o. en eksepsjonelt snever skolering i demokratiske prinsipper og politisk kultur.
Men vår egen statsminister Erna Solberg har tidligere i valgkampen «der borte» beroliget oss med å si at «jobben (i.e. presidentembetet) ville gjøre noe med ham». Om denne antagelsen er nok til å berolige de amerikanerne som nå føler seg direkte truet av Trumps uttalelser – de svarte og latinamerikanske velgerne, muslimer, kvinner generelt sett, miljøaktivister, NATO-allierte osv, osv – er lite sannsynlig.
La oss inderlig håpe at Erna har rett. Men inntil videre klarer ikke denne eks-amerikaneren å få Don McClean ut av hodet.

Mer fra: Innenriks