ANNONSE

07-08-2017

By og land hand i hand?

Sentrum-periferi-dimensjonen kan bli avgjørende i valget, og ingenting tyder på at debatten mellom by og land stopper der.

Selv har jeg sett meg lei på at den gjentagende debatten om Oslo og resten av landet sjelden løfter fram konkrete problemstillinger. I stedet blir det ofte til en generell Oslo-kritikk og misnøye som får prege både distriktenes avisspalter og sosiale medier.

Jeg tror imidlertid at kritikerne har rett i at det finnes regionale problemstillinger som ikke når den nasjonale debatten, og som burde vært der. I tillegg er det sunt å få distriktenes blikk på nasjonale spørsmål. Derfor har jeg invitert inn noen av landets fremste avisredaktører og kommentatorer fra distriktene til å fremme egne synspunkter og regionale perspektiver i Dagsavisen-utgavenes spalter.

Denne uka kan du lese sjefredaktør Ove Mellingen fra Telemarksavisa skrive om sentralisering og eiendomsskatt sett fra hans kontor i Skien. Neste uke er det politisk redaktør Tone Sofie Aglen fra Adresseavisen i Trondheim sin tur. Deretter vil leserne få perspektivene fra Tromsø, Bergen og Stavanger. Før vi starter om igjen.

Underveis vil muligens flere kommentatorer bli invitert med på denne dugnaden, som vi har valgt å kalle «Nasjonalen» etter vår populære «Internasjonalen»-spalte som fortsatt vil være å finne i våre aviser den samme ukedagen som «Nasjonalen», hver tirsdag. Jeg har ikke lagt noen føringer på dem som skal skrive, annet enn at vi vil høre reelle problemstillinger.

– Vi har klaget så mye at det er dumt ikke å gripe muligheten, uttalte Tone Sofie Aglen til fagbladet Journalisten sist fredag etter at det ble kjent at hun skal skrive hos oss. – Dette er noe vi alle som sitter et stykke utenfor Oslo-pressen kjenner litt på. Altså at den er veldig nærsynt. Det skal veldig mye til for at sakene våre kommer på dagsorden. Adresseavisens saker har vanskeligere for å komme på Dagsnytt18 enn Aftenpostens. Det kjenner flere på, forklarte hun.

Etter at Dagsavisen-familien utvidet med flere regionale utgaver, har vi sett med tydelighet at det betyr noe hvor journalister og politikere bor. Arbeidsplasser eller miljøhensyn i store oljespørsmål? Våre redaksjonelle medarbeidere i Dagsavisens hovedredaksjon i Oslo og vår Rogalands Avis-redaksjon i Stavanger bringer forskjellige perspektiver inn i spaltene. Flytilbud ut i Europa fra egen region eller miljøgevinster ved færre flyavganger? Arbeidsplasser lokalt eller Ryanairs behandling av ansatte? Perspektivene kan oppleves forskjellige for våre reportere i Oslo og Moss.

For øvrig mener jeg at for få tar inn over seg at integreringsdebatten rundt forhold i Oslo faktisk ser annerledes ut for dem som jobber daglig med å gi et best mulig tilbud til idrettsbarn i Groruddalen enn den gjør fra et redaktørkontor i Tromsø, men det får vi heller skrive om på de øvrige nyhetssider!


nyemeninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!