Debatt

Budsjett uten klimaprofil

Siv Jensen kan ha lagt fram sitt siste statsbudsjett.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det meste var kjent på forhånd gjennom statsrådenes systematiske lekkasjer av budsjettets godbiter. Finansminister Siv Jensen hadde derfor ikke eneste gladnyhet å servere da hun presenterte statsbudsjettet.

Bildet hun tegnet av norsk økonomi i finanstalen var positivt, men ikke nytt. Det er god vekst i økonomien. Bedriftene ser lyst på framtida. Finansministeren vil derfor premiere dem med å redusere den skatten de skal betale enda mer. Fortsetter regjeringen å kutte bedriftsbeskatningen er Norge snart et skatteparadis for bedrifter.

I oppgangstider er det viktig å holde igjen på pengebruken. Det gjør for så vidt også regjeringen ved at oljepengebruken på budsjettet øker mindre enn før. Finansministeren følger handlingsregelen. I disse tider er det ikke behov for skattelettelser.

Det er gal politikk å sette skatten litt ned for de mange og gi mest i skattelettelser for dem som har mest fra før. Regjeringen foreslår nemlig også lettelser i formuesskatten og i eiendomsskatten. Det er usosial skattepolitikk og skjev fordelingspolitikk. Regjeringen bruker for eksempel fire ganger så mye penger på å kutte formuesskatten som på å bekjempe barnefattigdom.

Kommunene går trangere tider i møte. Et gjerrig kommuneopplegg betyr at kommunene neste år må kutte i sine velferdstjenester. Det vil merkes i sykehjem og eldrehjem.

Etter hvert vil folk få merke at det blir dyrere å leve til tross for gode tider. Tørkesommeren har allerede spist opp årets lønnsoppgjør. Folk vil få det tøffere når renta øker og strømmen blir rekorddyr i vinter. Folk som kjører bil vil møte enda mer bompenger. Bompenger har for øvrig bilistene støtt på i hele Frps regjeringstid.

Det går bedre på arbeidsmarkedet, men 100.000 ledige er fortsatt et meget høyt tall etter norske forhold. Det er lite i dette budsjettet som gir håp om at sysselsettingen vil øke vesentlig det nærmeste året. Regjeringen klarer ikke å få folk på trygd tilbake til arbeidslivet.

Klimatiltakene er svake slik de har vært i alle statsbudsjetter signert Siv Jensen. Rapporten fra FNs klimapanel som ble kjent samtidig med statsbudsjettet, understreker utilstrekkeligheten i regjeringens klimaopplegg. Timingen kunne ikke ha vært verre for regjeringen. FN-rapporten slår fast at verden må bli karbonnøytralt innen 2050 hvis det skal være 50 prosent sjanse for å nå 1,5-gradersmålet. For å unngå globalt klimakaos må det iverksettes tiltak i samfunnslivet og i verdensøkonomien av et omfang som verden aldri tidligere har opplevd.

I det dramatiske framtidsperspektivet som FN tegner for verdens land, blir de norske klimatiltakene som en dråpe i havet. Vår oljeproduksjon må bremses kraftig og etter hvert avvikles hvis Norge skal gjøre seg gjeldende i kampen for å berge kloden fra den totale klimaødeleggelsen. Klima må bli en hovedsak ved alle norske valg de neste årene. Her har Frp lite å stille opp med. Så lenge Siv Jensen er finansminister vil Norges bidrag være beskjedent.

Dette kan være Siv Jensens siste statsbudsjett. Hvis KrF-leder Knut Arild Hareide får partiet med på å skifte politisk side til venstre på landsmøtet 2. november, vil Ap, SV, Sp og KrF innlede forhandlinger om å forandre statsbudsjettet. De fire partienes budsjettforslag vil få flertall under finansdebatten i slutten av neste måned. Finansminister Siv Jensen vil da ta sitt budsjett og gå.

KrFs nestleder Kjell Ingolf Ropstad hadde jobben med å kommentere statsbudsjettet på vegne av KrF. Ropstad, som er uenig med Hareide når det gjelder sidebytte, var forsiktig i sin uttalelse.

Ropstad sa det var et godt forslag til statsbudsjett, men han understreket samtidig at det ikke er det som avgjør KrFs retningsvalg. Han pekte på at budsjettet trenger et løft for barnefamiliene. Det er vel nettopp på dette området KrF vil sette inn støtet når partiet skal inn i forhandlinger om budsjettet, enten det skal skje med Solberg-regjeringen eller med en kommende Støre-regjering.

Uansett blir det en dramatisk politisk høst i Stortinget. Spenningen dreier seg ikke om selve budsjettet. Spenningen dreier seg om hvor vidt regjeringen vil overleve. Det har ikke skjedd før etter krigen at en regjering er blitt felt på statsbudsjettet. Det har vært nære på noen ganger, men regjeringen har tidligere klart å forhandle seg fram til et flertall fem over tolv.

Denne gangen er det ikke forhandlingene i Stortinget som avgjør budsjettets skjebne. Siv Jensens budsjett blir avgjort av flertallet på KrFs landsmøte. Det er ikke bare finansminister Siv Jensen som holder pusten av spenning de neste ukene. Hele det politiske Norge følger intenst med på det dramaet som utspiller seg med utgangspunkt i KrF.

Mer fra: Debatt