ANNONSE
LOKALE KREFTER: Ildsjelene bak Bogerud torgfest sørget for stor begeistring på Bogerud torg i august. FOTO: MARI BOYSEN

LOKALE KREFTER: Ildsjelene bak Bogerud torgfest sørget for stor begeistring på Bogerud torg i august. FOTO: MARI BOYSEN

Vis bildetekst
Foto:

10-10-2017

Bryr du deg om nabolaget ditt?

Det er på tide å synliggjøre det lokale engasjementet som varmer samfunnet. Nå vil vi høre fra deg om bydelen din.

Det var ikke mulig å komme seg fram i folkemengden. Mannen på 70 pluss med stokk. Moren med to små barn som trakk henne hver sin vei. Faren med en liten gutt i bæremeis. Alle aldre, mange etnisiteter, og helt sikkert mange ulike syn på verden, samlet seg på det lille Bogerud torg, i bydel Østensjø, lørdag 26. august. Det var nesten ikke til å tro.

For de som ikke er lokalkjente: Bogerud torg, eller senter, som det kalles, rommer en Kiwi-butikk, blomsterbutikk, skredder, apotek, ulike kommunale helsetjenester og erverdige Bogerud tekstil. Området har vært kjent som ganske stille. Det skjer lite på Bogerud. Det har en gjeng beboere bestemt seg for å gjøre noe med. Dermed skapte de et slags mirakel denne augustdagen.

Enkelte hevder at Oslo-beboere ikke har noen egen identitet knyttet til hvor de er fra. I hvert fall ikke på samme måte som folk har i resten av landet. Det kan godt tenkes at det er elementer av sannhet i det. Men det er mange som har en sterk tilhørighet til den delen av byen, eller den bydelen, de er fra. Ildsjelene bak grupper som Tøyenkampanjen og Tøyeninitiativet har klart å vekke et betydelig engasjement rundt Tøyens framtid. Vi ser flere tilsvarende grupper bre om seg i ulike deler av Oslo.

Da Sylvi Listhaug brukte Holmlia som eksempel på negative konsekvenser av innvandring, skrev Holmlia-beboer Guro Gravem Johansen en av sommerens mest leste debatt-tekster i Dagsavisen: «På leikeplassen og fotballbanen har dei lært å meistre og elske ulikskap. Ulike klede, lukter, namn, høgtider. Dottera mi gir gåver til muslimske vener til Id, og får gåver igjen till jul. Dei vitsar om hudfargar og ironiserar med kebabnorsk. Slik tar dei eigarskap over tabu og stereotypiar».

I sommer har vi også sett et stort engasjement knyttet til det planlagte beredskapssenteret på Taraldrud, som har vekket sinne hos beboere i Søndre Nordstrand som er bekymret for at barna deres skal få en hverdag preget av støy fra terrortreningen. Rekken av høringssvar sendt fra privatpersoner til regjeringen vitner om mennesker som virkelig bryr seg om det lokale nærmiljøet.

Dette engasjementet ønsker Dagsavisen å synliggjøre nå når et stortingsvalg er bak oss, og et kommunevalg er to år foran oss. Vi startet som smått i sommer med å etablere Facebook-sidene Dagsavisen Østensjø, Dagsavisen Nordre Aker, Dagsavisen Grünerløkka og Dagsavisen Gamle Oslo. Her vil vi legge ut debattstoff fra de aktuelle bydelene, og forsøke å skape mer blest rundt den viktige lokale debatten. Flere bydeler kan komme med i satsingen vår, men vi begynner med disse fire, i tillegg til at vi tirsdager og torsdager vil fortsette å trykke debattinnlegg fra hele Oslo.

Kommende uke vil vi gi leserne våre tekster fra engasjerte i de ulike bydelene, som skriver om hva som er viktigst for dem. I dag skriver Amanda Hylland Spjeldnæs fra Nordre Aker om hvordan hun mener folk fra hennes egen bydel, Nordre Aker, faktisk er dem som må integreres i Oslo. Hun opplever Ullevål Hageby som adskilt fra resten av byen. Østensjø Høyres Lars Foyn skriver om den omdiskuterte utviklingen av Oppsal i bydel Østensjø. Fra større tanker om samspill mellom innbyggerne i byen, til det mer praktiske rundt hva som skal bygges hvor: Begge innleggene dreier seg til sjuende og sist om hvordan vi skal ha det sammen her i byen.

Leserinnlegg om folks nærmiljø kan engasjere vel så mye som tekster om store nasjonale saker. Dette ser vi i debattredaksjonen i Dagsavisen.

Hverdagen vår formes i stor grad av hvordan nærmiljøet vårt legges opp. Et barns oppvekstmiljø har stor betydning for hvordan det utvikler seg i livet. Med advarsler om unge som faller utenfor samfunnet, er innsats i lokalmiljøene i Oslo stadig viktigere. I mange tilfeller blir bydelsutvalg overkjørt av politikere høyere oppe i systemet. Men vi vet at lokalt engasjement kan påvirke politiske beslutninger. Det kan også fargelegge selv det gråeste torg i en bydel utenfor sentrum, som på Bogerud torg 26. august.


nyemeninger Meninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!