ANNONSE
INN OG UT: Sylvi Listhaug (t.h.) og Frank Sve.FOTO: NTB SCANPIX

INN OG UT: Sylvi Listhaug (t.h.) og Frank Sve.FOTO: NTB SCANPIX

Vis bildetekst
Foto:

27-10-2016

Brutalt i Frp

Spakt og uten troverdighet fortalte Frank Sve (Frp) at han trakk seg frivillig, skriver Arne Strand.

Et interessant politisk skuespill ble oppført i Dagsrevyen mandag kveld. Med smil og latter forsikret Frank Sve, Sylvi Listhaug og Jon Georg Dale at de hadde funnet løsningen på partiets nominasjonsstrid i Møre og Romsdal Frp. Sve som nominasjonskomiteen hadde innstilt på førsteplass, overlot plassen til Sylvi Listhaug. Jon Georg Dale får andreplassen. Sve er ute av dansen.

Forestillingen viste hvordan nominasjonsprosessen i et parti ikke skal fungere. Det er den valgte nominasjonskomiteen som innstiller kandidater til nominasjonsmøte som så velger stortingskandidatene. Det er brudd på grunnleggende demokratiske prinsipper når to statsråder – innvandringsminister Sylvi Listhaug og landbruksminister Jon Georg Dale – med ryggstøtte fra partileder Siv Jensen – slår seg sammen og kupper lista fra nominasjonskomiteen.

Frank Sve, som i helgen gikk opp som en kjempende løve for sin førsteplass, kom ned som en skinnfell. Spakt og uten troverdighet fortalte Sve at han trakk seg frivillig. Frivilligheten meldte seg da Sylvi Listhaug fortalte ham at hun ville trekke seg ut av politikken hvis hun ikke fikk førsteplassen. Det skal mer enn en løves krefter og mot til å motstå et slikt press fra partiets antatt neste leder.

En så brutal nominasjonsprosess som den i Møre og Romsdal Frp, ville ikke ha skjedd i andre partier. Selv Aps mektige generalsekretær Haakon Lie forteller at han holdt seg unna nominasjonen.

Carl I. Hagen skriver i sin selvbiografi om hvordan han manipulerte for å få sine to nestformenn, Terje Søviknes og Siv Jensen, nominert fra Hordaland og Oslo i 2001. For å få plass til Siv Jensen på Oslo-lista ble Dag Danielsen suspendert fra partiet. Nå drar Siv Jensen Frp i forgjengerens fotspor.


nyemeninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!