Debatt

Broene til ZombieLars

«Fremmede» er ikke velkommen i NRKs Bekkebakken. Kan det si noe om oss?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

For et par uker siden ble det fremlagt tre forlag til ny gang- og sykkelbru et sted mellom bybrua og Holmenbrua i Drammen. Brobygging er stadig hett stoff i de lokale mediene i drammensregionen. Brobygging i ordets rette forstand.

Drammen er og har lenge vært en brobygger-by, men ikke bare brobygger-by som i det å bygge broer. Brobygging er også det å «bygge broer» mellom ulike kulturer for å skape forståelse, gode relasjoner og så videre, og så videre.

Det er valgets kval om hvilke av de nye broene som må bygges for å holde den elvesplittede byen Drammen sammen inn i fremtiden. Drammen er og har i hundrevis av år vært en by med en rekke ulike nasjonaliteter og identiteter som har måttet tilpasse seg hverandre og formet byen til det vi kjenner den som i dag. Det er mange ildsjeler på begge sider av elva som har jobbet hardt med ulike former for brobygging; Drammen Sacred Music Festival, Internasjonale matfestivaler og Drammen Turistforening for å nevne noen få.

Som barn blir man sosialisert inn i samfunnet og man er lett påvirkelig til å skulle mene det samme som sine foreldre og sine nærmeste. Om man skal lære bort brobygging, er de kanskje mest effektivt å gjøre dette i en slik sosialiseringsprosess der barna har lettere for å gjøre seg opp en mening for første gang. Drammen er allerede og vil antageligvis bli en by som stadig vil minne mer og mer som en liten versjon av vår vide verden, der de fleste nasjonaliteter og identiteter er representert.

NRK Super har tenkt ut en måte å gjøre brobygging mellom ulike kulturer til noe hipt og kult for barn, og laget en serie som treffer. Første sesong av NRK Super-serien ZombieLars gikk på TV i fjor sommer og var utrolig populær for både barn og voksne. Denne sommeren er sesong 2 å se på fjernsynet.

Hva i all verden har zombier med brobygging å gjøre, tenker du?

Kort fortalt handler serien om den elleve år gamle gutten Lars som er halvt levende ulevende, den politisk korrekte måten å si zombie på. Handlingen foregår i vår samtid i byen Bekkebakken (ganske likt Elvebyen, hehe) der man lever etter regelen «enfold skaper mangfold». Vi blir kjent med Lars og vennene hans og deres kamp mot fascistiske og fremmedfiendtlige krefter. På sin reise møter barna utfordringer og situasjoner som de fleste barn på deres alder opplever. Stikkord som toleranse og likeverd blir flettet inn i barne-tv- stil på en måte jeg aldri før har sett. ZombieLars er et nytt tilskudd som bryter med mye av NRKs TV-tradisjon for barn.

Kjernemålgruppen for denne serien er den 11-12 år gamle gutten. Det er kanskje rart at en mann i 20- årene velger å anbefale en barne- tv-serie uten å måtte virke noe forstyrret, men det har seg slik at jeg hele fire ganger har sett sesong én av ZombieLars. Jeg ble svært fascinert og under har jeg laget en kort oppsummering av mine reaksjoner etter å ha sett de tre første episodene av totalt 13 episoder.

Episode 1: Haha. Slapstick. Hva i all verden er det jeg ser på? Er dette virkelig barne- tv?

Episode 2: Hjælpes. Nå begynner jeg å ane hva dette egentlig handler om. Mon tro om barna egentlig forstår den underliggende meningen her?

Episode 3: Jøss. Dette er slående politisk.

Etter å ha vurdert serien som en del av et forskningsstudie jeg var med i, slo det meg at ZombieLars kan virke moraliserende overfor barn der sosialdemokratiske verdier ligger til grunn. Det å gjøre denne serien så politisk tøyer strikken for NRK Supers målsetninger om innhold rettet mot barn. Serien er også nokså kontroversiell når det kommer til språkbruk og vold.

Dagens barn har et hav av fristelser med internett, TV- serier, streamingtjenester og dataspill, noe som har gjort konkurransen mellom innholdsleverandører større. Det er derfor gjort en del «drøye» grep i denne serien for å appellere til dagens barn. Vold og annet guffent innhold har større fokus enn hva jeg kan huske å ha sett da jeg var 11. Det går ikke mange minuttene inn i første episode før den 11 år gamle gutten blir kastet foran en lastebil av sine klasse-«kamerater» og forsøkt drept. Ellers er det interessant å se hvordan en barneserie forteller historien om fremveksten av det tredje riket ved å trekke spenstige paralleller tilbake i tid.

ZombieLars er en serie som sier noe om det å være annerledes og hvordan det kjennes å føle seg utenfor. Den sier også noe om fremvekst av fremmedfrykt, men også fremvekst av toleranse.

Nå var det ikke meningen at dette skulle bli en anmeldelse eller serieanbefaling fra min side, men jeg vil altså anbefale denne for «barn» i alle aldre. Om godværet gir seg og fellesferien byr på noen dager innendørs, tar det ikke lange tiden å pløye igjennom samtlige episoder av denne serien.

ZombieLars sier noe om et barne-tv-univers i endring, og om ulike verdigrunnlag en finner i et samfunn.

En serie om brobygging.

Mer fra: Debatt