ANNONSE

20-03-2017

Bring det i orden

Den norske stat skal ikke forbindes med utbytting av arbeidskraft.

«Østeuropeiske lastebilsjåfører som kjører på oppdrag for norskeide Bring, hevder de blir betalt luselønn og tvunget til å sove i bilen. Bring avviser dette og sier de er med på å heve standarden i bransjen.

Dette var åpningen på en sak på nrk.no. Slike saker er dessverre ingen sjeldenhet. Vi kommer til å se mange oppslag om at tariffer og andre enkle spilleregler ikke blir overholdt, at det finnes doble sett kontrakter og mange måter å gjemme unna tingenes virkelige tilstand på i arbeidslivet. Senest i Veireno-skandalen i Oslo ble det påstått flere tusen brudd på arbeidsmiljøloven og politiet etterforsker eier Johnny Enger.

BBC har snakket med Bring-sjåførene som forteller at lønna i noen tilfeller er 30 kroner timen og at de tilbringer flere måneder på europeiske veier hvor de bor, spiser og steller seg i bilene. Mange av disse er ansatt i et annet land med andre lønnsforhold enn Norge, nemlig gjennom Bring Trucking i Slovakia. Men Bring er et norsk selskap, eid av Posten og staten og vi forventer en norsk standard i behandling av ansatte.

John Eckhoff er pressesjef i Posten og Bring. Han sier: «Vi lønner våre sjåfører høyere enn gjennomsnittet i den internasjonale transportbransjen og er opptatt av gode arbeidsforhold for sjåførene.»

Det omstridte selskapet har blant annet IKEA som en stor kunde. IKEA har ifølge Dagens Næringsliv satt i gang undersøkelser om Bring lever opp til den standard de ønsker. Pressetalsmann Eckhoff mener at selskapet er under konstant oppsyn av medier, myndigheter og konkurrenter og ikke har noe å skjule. John Eckhoff har muligens rett og Bring Trucking har kanskje, teknisk sett, sitt på det tørre, men det hefter likevel noe ved dem etter presseoppslagene. Dette må det ordnes opp i. Den norske stat skal ikke forbindes med utbytting av arbeidskraft.


nyemeninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!