BREXIT: Statsminister Theresa May på vei ut av et kabinettmøte på 10 Downingstreet.

BREXIT: Statsminister Theresa May på vei ut av et kabinettmøte på 10 Downingstreet.

Vis bildetekst
Foto: ISABEL INFANTES/AFP PHOTO

11-07-2018

Brexit-kaos

Det paradoksale er at brexit-linjen Theresa May nå legger seg på ligger nærmere Labours velgere enn hennes egne.

Klokka tikker for brexit. 29. mars neste år er datoen for når britene skal ta farvel med EU. Aller helst skjer bruddet i ordnede former med en plan for britenes forhold til EU. I verste fall kommer datoen uten noen tilknytningsavtaler mellom britene og EU. Med de siste dagenes regjeringsdrama har dette krisescenarioet rykket nærmere.

Statsminister Theresa Mays store, nærmest umulige utfordring er å få til en utmeldingsavtale som både det britiske parlamentet og EU kan godta. Etter to år med diskusjoner kom regjeringen endelig til en skjør enighet sist fredag. Helt til brexit-minister David Davis og utenriksminister Boris Johnson punkterte det hele ved å trekke seg i protest mot det de mener ikke er et hardt nok brudd med EU. Johnson, kjent for sine hårreisende uttalelser, skal ha omtalt Mays krav om at regjeringsmedlemmene må stå sammen om brexit-planen utad, som «å polere en bæsj».

Spørsmålet om Theresa May kan overleve dette er blitt reist. Men med de hardeste kritikerne av en moderat, mykere brexit ute av regjeringen kan det også bli lettere for May å få gjennomført den politikken regjeringen har blitt enige om. Regjeringskrisen er avverget for nå. Utnevnelsen av mer EU-vennlige Jeremy Hunt som ny utenriksminister og Dominic Raab som brexit-minister kan bidra til å samle det splittede konservative partiet, og trolig bedre forhandlingsklimaet med EU. I Brussel er nyheten om ministeravgangene møtt med et skuldertrekk. Davis var aldri i byen likevel.

May har advart at splittelsen hos de konservative kan bane vei for at Labour-leder Jeremy Corbyn tar over regjeringskontorene. Det paradoksale er at brexit-linjen hun nå legger seg på ligger nærmere Labours velgere enn hennes egen velgerbase. Flere Labour-velgere vil bli i EU enn motsatt.

Selv om regjeringskrisen er avverget går britene tøffe måneder i møte. Og som om ikke deres eget kaos er nok. På fredag kommer Donald Trump til byen.


nyemeninger meninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!