ANNONSE
TEGNING: SIRI DOKKEN

TEGNING: SIRI DOKKEN

Vis bildetekst

10-11-2017

Brev fra sekretariatet

Vi sa vi skulle bli flinkere til å lytte. Nå har vi funnet ut hvem vi må lytte til.

Fra: sentralstyret@arbeiderpartiet.no
Til: alle@alleskalmed.no
Kopi: synghoyt@kamerater.no; tahverandreihanda@oghold.no
Blindkopi: ernasolberg@smk.no; sivjensen@fin.dep.no

Medlemmer og kamerater.

Som dere husker skrev vi her i sentralstyret et brev til dere tidligere i uka der vi forklarte dere hva Partiet mener om norsk asylpolitikk og returen av ungdommer med midlertidig opphold. Eposten ble sendt fra adressen ikkesvar@arbeiderpartiet.no. Vi trodde ærlig talt at dere tok hintet. Men nei da. De siste dagene har det knapt nok vært ørens lyd å få. På det sosiale nettstedet http://www.facebook.com har flere uttrykt negative og lite konstruktive tanker om brevet.

Det er spesielt disse ordene folk surmuler over: «Regjeringen har i dag forsikret Stortinget om at det er trygt å returnere mennesker med avslag på søknadene til Afghanistan. Det lytter vi til. Regjeringen er ansvarlig for at det er akseptabelt med retur til Afghanistan».

Kamerater. Det gikk ikke så veldig bra i valget. Folk har sagt at vi må bli bedre til å lytte. Det lytter vi til. Folk har også sagt at de vil ha et land styrt av Høyre og Frp. Det lytter vi til. Logikken bør være åpenbar: Å lytte til folket som vil ha en annen regjering, betyr at vi må lytte til regjeringen. Å stole på folket betyr at vi må stole på regjeringen. Å bli mer tydelig betyr at vi må bli mer tydelig på at regjeringen er verdt å lytte til og til å stole på. Dette vil være retningsgivende for Partiets politikk framover.

Vi har latt oss inspirere av flere innlegg på http://www.facebook.com: «Hva blir det neste? Regjeringen har forsikret oss om at det er smart med skattelettelser for de rike. Det lytter vi til. Regjeringen har forsikret oss om at privatisering av jernbanen er lurt. Det lytter vi til. Spennende Ap-prosjekt dette her», som skribent Linn Stalsberg sier det. Vi er helt enige. Eller for å si det på en annen måte: Dette lytter vi til.

Det er likevel ingen grunn til å la det spennende Ap-prosjektet stoppe der. Tidligere har vi lyttet til regjeringen i asylpolitikken, forsvarspolitikken, klimapolitikken, skattepolitikken, utenrikspolitikken og justispolitikken. Vi mener selv at vi er godt i gang. Valgresultatet bekrefter det. Og for å si det som det er: Det lytter vi til. Velgerne ga oss et tydelig mandat. De sa klart ifra om at de ville ha mindre Ap-politikk. Det lytter vi til.

Kamerater. I løpet av de neste tre årene kommer vi til å rulle ut et konsept vi har valgt å kalle Ap 2.0. Vi gikk til valg på slagordet «Alle skal med». Hva mente vi med dette? Vi vet ikke helt. Men vi tror vi mente at alle skal med i regjeringen. I alle fall at vi alle nå må støtte opp om regjeringen. Vi har derfor laget en tipunktsplan med satsingsområder. Det første punktet var altså å stille oss bak Sylvi Listhaug i arbeidet med å sende tenåringer til Kabul.

Frp har sagt at eiendomsskatten må forbys. Dette lytter vi til. Vi ber derfor om unnskyldning for at vi innførte eiendomsskatt i Oslo og andre byer. Den blir fjernet umiddelbart. Vi ser også at regjeringen sliter i kampen mot bompengene. Løftene om færre bompenger er dessverre ikke innfridd. Snarere tvert imot. Vi lytter, og vi hører fortvilte stønn og oppgitte sukk fra Frps folk i Samferdselsdepartementet. Vi ønsker å komme regjeringen til unnsetning, og stiller våre 54.856 medlemmer til disposisjon for en storstilt, landsomfattende dugnad i bompengedestruksjon.

I tillegg vil vi framover gå inn for å fjerne pappakvoten, legge ned Vinmonopolet, privatisere skole- og helsetilbudet, fjerne kvotering i arbeidslivet, gradvis avvikle tollsatsene, fjerne formuesskatten, øke mulighetene for midlertidig ansettelse, fjerne fagforeningsfradraget, kutte i støtten til fri rettshjelp og vurdere sykelønnsordningen på nytt. OK, det ble kanskje litt mer enn ti punkter. Men det er lett å la seg rive med.

Noen vil kanskje si at disse sakene er for viktige til at vi kan la være å ha vår egen mening. Det lytter vi til. Men vi spør tilbake: Finnes det egentlig noe viktigere enn å beskytte livet og helsa til barn og ungdommer på flukt? Svaret må bli nei. Og konklusjonen gir seg selv: Når dette ikke er viktig, er ingenting viktig. Her er regjeringen helt enig med oss.

Regjeringen har forsikret oss om at det er trygt å ha et demokrati i Norge uten opposisjon og at Arbeiderpartiet egentlig er unødvendig. Det lytter vi til. Regjeringen er ansvarlig for at landet styres akseptabelt. Med tanke på dette legger vi oss selv ned med umiddelbar virkning.

Vi ber om at dere ikke svarer på denne eposten. Dersom dere er helt, helt stille, lover vi å lytte til dere. Vi orker ikke mer bråk nå. Det er så slitsomt.

Med kameratslig hilsen,

Partiledelsen


nyemeninger Meninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!