Debatt

Brennpunkt tegner et ufullstendig bilde av Tøyen

Brennpunkt har vært på jakt etter "svenske tilstander" på Tøyen, og gir inntrykk av at de fant det.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

NRK Brennpunkt har med programmet "Norske tilstander" vist realiteten til en gruppe ungdommer på Tøyen som ikke har fått et godt nok tilbud. Her gjør Sportsklubben Sterling en viktig jobb, og de trenger mer drahjelp. Dette er viktig å sette søkelys på.

Så har jeg noen problemer med programmet.

  1. Programmet "Norske tilstander" tegner et fullstendig ufullstendig bilde av det nye Tøyen. Programmet viser realiteten til en gruppe ungdommer, og får deres realitet til å framstå som realiteten for hele Tøyen. Programmet bidrar til noe ungdommene selv peker på som et problem: stigmatisering. Programmet tegner et mørkt bilde av Tøyen som mange ikke kjenner seg igjen i. Jovisst er det utfordringer, men Tøyen har fått en ny spirit. Sammen bygger vi et lokalsamfunn der flere kjenner naboene, et sted folk er stolte av og identifiserer seg med. Noe av det mest verdifulle med områdeløftet er at Tøyen har et felles prosjekt. Det er selvfølgelig alvorlig at noen ikke føler seg som en del av dette – da må vi jobbe bedre med inkludering.
  2. Programmet karikerer det positive som skjer på Tøyen. Dette undergraver det engasjement hundrevis av mennesker har lagt ned for å bygge lokalsamfunnet og gode tilbud for barn og unge. Ungdom som har vært med å forme og bruke tilbud er provosert over karikeringen og fraværet av deres fortellinger om Tøyen.
  3. Jentenes fortelling er fullstendig fraværende i programmet. Hvordan er det mulig å lage en fortelling om Tøyen uten å snakke med jentene?
  4. Konklusjonen i programmet er at områdeløftet ikke har virket. Har Brennpunkt stilt seg spørsmålet hva Tøyen ville vært uten områdeløftet? Vi har en haug gode tiltak for ungdom i bydelen, etterspurt av unge, og formet av unge, bydel og frivillige. Bydelspolitikere har styrket jobbtilbud til unge. Vi har bare ikke gjort nok enda.
  5. Programmet spør hvorfor områdeløftet ikke har løst de enorme utfordringene bydelen har i forhold til arbeidsledighet og fattigdom, kriminalitet og frafall i videregående skole. Dette er som å spørre hvorfor ikke et brød kan mette en hel skole. Om lag 140 millioner kroner er brukt på å revitalisere Tøyen med et mangfold av aktiviteter, opprustning, aktivitetsskole, belysning og mer. Rekk opp hånda de som heller ville brukt disse 140 millionene på 10 meter motorveg av middels standard. For det er nemlig det du får for den summen. Områdeløftet skal bidra til å skape sosiale møteplasser og frivillig engasjement. Dette gjør det bedre å bo og vokse opp på Tøyen. Områdeløft må ha en langsiktighet for å fungere. Områdeløftet kan ikke, og skal ikke, løse alle problemer alene. For å løse disse store utfordringene trengs intensivt og langsiktig arbeid, blant annet fra staten. Mens Vestlandet får krisepakker fra staten for å adressere arbeidsledighet etter oljeprisfallet, får ikke Gamle Oslo samme oppmerksomhet selv om vi har hatt større arbeidsledighet over altfor mange år. Med de utfordringene som Bydel Gamle Oslo har, trenger vi at regjeringen er på lag, har hjerte for å gjøre det nødvendige med de sosiale utfordringene og villighet til positiv forskjellsbehandling av bydelen. Statsminister Erna Solberg sier i Stortinget at alarmklokkene må gå når kriminaliteten topper seg. Hva med å la alarmen gå når noen områder har 60 prosent barnefattigdom?

Bydel Gamle Oslo har store utfordringer, men ingen "svenske tilstander". De norske tilstandene er også langt mer nyanserte enn det Brennpunkt gir inntrykk av. Områdeløftet bidrar til å skape et Tøyen der det er bedre å bo og vokse opp, men det løser ikke alt. Vi har store ambisjoner for områdeløft Tøyen, skal i gang med områdeløft Grønland, og tar på stort alvor at en gruppe unge ikke har fått godt nok tilbud. Så trengs sterkere lut for å adressere de alvorlige strukturelle utfordringene.

Mer fra: Debatt