08-12-2015

Brage løfter fram favorittsjanger

I kveld får en krimforfatter Bragepris. Det skjedde sist for femten år siden.

Brageprisen deles hvert år ut til skjønnlitteratur for voksne og for barn/ungdom, for sakprosa, og i åpen klasse, hvor sjangeren varierer hvert år. I år er klassen viet krim, og fire mannlige forfattere er nominerte: Kjell Ola Dahl for andre verdenskrigsdramaet «Kureren», Frode Granhus for kidnappingsmysteriet «Kistemakeren», Lars Lenth for oppdrettsfiskethrilleren «Brødrene Vega», og Jo Nesbø for sin pulp fiction «Mere blod».

Kjell Ola Dahl bør vinne. «Kureren» holder leseren fengslet fra første kapittel innledes med at jødiske Ester er vitne til at faren hennes er en av de 336 jødiske mennene som 26. oktober 1942 blir arrestert og internert, via hennes aktive motstandsarbeid under krigen, til en spennende katt-og-mus-lek gjennom Oslo 25 år senere gir svar på krimgåten som hele tida har ligget i bånn: Hvem drepte motstandskvinnen Åse i 1942? Boka utmerket seg med at historien er spesielt godt utporsjonert over flere tidsplan, slik at interessen hele tida holdes varm.

Også forrige gangen krim utgjorde Brages åpne klasse, i 2000, var Kjell Ola Dahl nominert, da for «En liten gyllen ring». Karin Fossum vant fortjent, for «Elskede Poona». De femten årene som har gått siden det, sammenfaller med de femten årene som har gått siden en ny bokavtale fristilte bokhandlerne fra å ta inn all norsk skjønnlitteratur. Siden da ha kriminallitteraturen, sammen med oversatte underholdningsbøker, vokst seg større, på bekostning av annen skjønnlitteratur.

Mange år brukes Brages åpne klasse til å dra fram sjangere som normalt ser mer beskjedne salgstall – som lyrikk, essays eller biografier – og slik vise mangfoldet i bokfloraen. Årets åpne klasse er heller en feiring av folkelesningen, av de bøkene som allerede kjøpes og leses mest. At bestselgerkongen over alle bestselgerkonger, Jo Nesbø, er nominert, understreker påstanden.

Sistnevnte er en åpenbar kandidat til Brages ærespris, men kanskje først om noen år. Andre krimforfattere kan imidlertid fortjene en ærespris. Nevnte Karin Fossum er et godt tips, det samme er Jon Michelet og Gunnar Staalesen. De har til felles at de også er aktive i andre sjangere enn krim – Fossum er lyriker, Michelet blant annet krigsseilerkronikør, og Staalesen bergensk historieskald.

Å spekulere i hvem som vinner æresprisen er ellers en nær umulig øvelse. Oftest går den til en forfatter som har holdt på lenge og gitt ut mange bøker av høy kvalitet, som Fossum, Michelet og Staalesen. Men den kan også gå til andre deler av litteraturens kretsløp. Til oversettere, forlagsfolk og litteraturorganisasjoner. Der er forleggerne William Nygaard og Geir Berdahl hete navn, mens Edvard Hoem og Lars Saabye Christensen er aktuelle forfattere av annet en krim. Svarene får vi i kveld.


Internasjonalen Arne Strand Radikale Røster Redaksjonens utvalgte innlegg Perspektiv Publisert på Dagsavisens debattsider samme dag. Blåmandag Grønn hverdag Publisert i Dagsavisens papirutgave samme dag. Ille til mote Anders Heger Diskuter nå Hege Ulstein Espen S. H. Rusdal Ivar A. Iversen Utvalgte innlegg Reidar Sollie Halvor Finess Tretvoll Henvisning 1 Henvisning 2 Cancun Til Dagsavisen.no Refleks Selvbilder Global Voldtekt Dagens leder

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!